Spoved dragocen dar

Zvrst: 

 

 

 

 

SPOVED   DRAGOCEN   DAR

 

»Moje življenje je spet postalo celovito«, je menila neka študentka po spovedi. Tudi sam doživljam spoved kot dragoceno možnost, da moja pot kristjana in človeka vedno znova postane jasna, »celovita«

Nekateri sprašujejo zakaj naj bi bila spoved dobra, drugi kako spoved konkretno poteka. Z obema vprašanjema se že dolgo ukvarjamo. Zakaj je spoved dobra? Dobra je zame! Dobro že dene, če lahko komu zaupamo svoje skrbi. Dobro je, če je tam nekdo , ki me posluša, ki ga zanima, kako je v resnici z mano. Pri spovedi je tam nekdo, ki mu lahko povem vse, tudi tisto česar se sramujem. In ko lahko nekaj izrečem, postane bolj jasno.

Seveda lahko kot veren človek vse povem neposredno Bogu. Toda, če obstaja možnost, da vse povem nekemu človeku in hkrati to povem tudi Bogu. In če mi ta človek  more in sme spregovoriti neposredno od Boga? Verjamem, da ima duhovnik – sam sem duhovnik in grem k spovedi k drugemu duhovniku, nalogo in pooblastilo, da mi reče: »Bog ti odpušča! V najbolj notranjem jedru tvoje duše je spet vse dobro!« Naj bi te priložnosti ne izkoristil?

S pomočjo spovedi se odtrgam od razvade, da moram vedno kazati na drugega. Dobim pogum, da pogledam samega sebe. Zakaj? Ker stopim v prostor zaupanja, v katerem se mi ni potrebno več pretvarjati, ampak sem lahko popolnoma pošten do sebe. Stopim v čisto posebno vrsto srečanja z Bogom, z Bogom, ki hoče mojo  prihodnost, moje odrešenje, moje zdravljenje, mojo celovitost. Podam se na pot, ki jo hoče Bog prehoditi z menoj.

Bog je vedno na novo ustvarjalen, odrešujoč in osvobajajoč Ljubeči. Upam si reči: Spoved je ljubezensko dogajanje med  Bogom in menoj! In v spovedi je to dogajanje  slišno in izkustveno se izvrši po človeku. Z milostjo obdarjeni spovednik Janez Marija Vianey, arški župnik je lahko rekel: »Duhovnik bo sebe prav dojel šele v nebesih. Če bi se razumel že na zemlji, bi umrl, a ne od strahu, ampak od ljubezni.« Ta stavek je duhovnik napisal na svojo novo mašno podobico. Še danes, veliko let po tistem, ne morem razumeti, kaj je Bog po meni naredil na ljudeh in kaj po drugih duhovnikih dela na meni. Spoved je lahko čisto posebno izkustvo ljubečega, osvobajajočega Boga.

 

Naša senca

 

Nekoč je bil človek, ki ga je pogled na lastno senco spravil v tako slabo voljo in je bil tako nesrečen zaradi svojih lastnih  korakov, da se je odločil pustiti senco za sabo. Rekel si je: Preprosto bom stekel proč. Vstal je in stekel proč. Toda vsakokrat, ko je dvignil nogo, mu je senca sledila. Zato je tekel hitreje in hitreje: tekel je tako dolgo, da se je mrtev zgrudil na tla: Če bi bil preprosto stopil v senco drevesa /drevesa križa! – opomba avtorja Thomasa/, bi se znebil svoje sence, vendar se tega ni spomnil.                                                 /Thomas Merton/

 

Kako Jezus ravna z grešnim človekom. »Kdor izmed vas je brez greha, naj prvi vrže kamen vanjo.« Tožniki odidejo. In Jezus ji reče: »Tudi jaz te ne obsojam. Pojdi in odslej ne greši več!«

Prvi dar Vstalega je bil zakrament odpuščanja grehov, na Veliko noč.

Povabilo – dragi verniki

Iz medijev ste izvedeli, da se jutri pričenja zbiranje podpisov za razpis referenduma o spremembah temeljnega družinskega zakona. Z njim poslanska večina ukinja dosedanjo zakonsko zvezo moža in žene ter uvaja novo zakonsko zvezo »dveh oseb«. Takšno razumevanje zakonske zveze nasprotuje naravnemu in moralnemu zakonu ter nauku Katoliške Cerkve. Sprejeti zakon zadeva vse nas in bo imel posledice na številnih področjih  kot so: posvojitve otrok, diskriminacija učiteljev, spremembe šolskih programov, omejevanje pravic staršev…zasebnih šol…

Gre za zelo pomembne zgodovinske trenutke, s kakršnimi se Katoliška Cerkev v samostojni Sloveniji  še nismo soočili. Slovenski škofje smo  ta znamenja časa prepoznali, zato vas vse dragi verniki vabimo k osebni  in skupni molitvi za vse naše družine. Hkrati vas lepo prosimo, da se že jutri, 23. marca, oziroma čimprej v prihodnjih dneh z veljavnim osebnim dokumentom oglasite na upravnih enotah oz. krajevnih uradih ter z oddajo svojega podpisa izrazite podporo referendumu, na katerem bomo lahko zaščitili vrednoto zakonske  zveze in pravice otrok. Vnaprej se vam zahvaljujemo za pokončno državljansko in versko držo ter vam in vašim domačim želimo Božjega blagoslova.          Vaši škofje.

 

Spoved za veliko noč

Spoved je za vsakega vernega človeka velika vrednota. Po tem zakramentu se vračamo k Bogu, ki nas sprejema. Ljubeznivi Bog nam odpusti, kakor poletje dopusti jeseni da pride in kakor jesen dopusti, da pride zima. V tem svojem ravnanju moramo dopustiti, da smo objeti z božjo ljubeznijo. Ko se izgubljeni sin vrne domov dopusti očetu, da ga sprejme, da ga objame, da ga na novo obleče, da ga celo pogosti.  V petek bomo imeli v župniji spovedni dan. Na razpolago bo več tujih spovednikov. Spovedovanje bo zvečer ob 19 uri. Vsi verni lepo vabljeni za veliko noč k sv. spovedi. Cerkvena zapoved nam nalaga dolžnost – Spovej se svojih grehov vsaj enkrat v letu in v velikonočnem času prejmi sv. Rešnje Telo.

 

Cvetna nedelja

Prihodnja nedelja bo cvetna nedelja, ki nas spominja na Jezusov slovesni vhod v mesto Jeruzalem. Jezus hoče še zadnjič pokazati, da prihaja kot kralj, ki rešuje in daje življenje – pred smrtjo. Vsega tega se bomo tudi mi spominjali in doživljali ob praznovanju cvetne nedelje. K blagoslovu bomo prinesli zelenje, v cerkvi bomo slovesno obhajali mašo in med mašo brali pasijon po Marku. Slovesni blagoslov bo ob 10 uri. Otroci bodo po maši prejeli majhno pozornost, da so prišli k blagoslovu. Za začetek se zberemo pred župniščem. Oljčne vejice dobite v avli – dar za župnijo Škofije – KP.

 

Dan materinstva in očetovstva to je na praznik 25. 3. 2015. Vabljeni!

Srečanje za starše birmancev – 24.3.  ob 18 uri

Vsako srečanje pripomore k poglobljenemu gledanju na zakrament in tudi za osebno rast v veri. Pomagati najprej sebi na poti vere pa tudi mladim, ki so na poti iskanja. Za to srečanje sem povabil znanega pastoralista Alojza Marklja iz družbe jezuitov. Prišel bo že k sv. maši in bo med sv. mašo spovedoval, potem bo spregovoril vam starši v zakristiji. Vsi starši birmancev v odgovornosti do svojih sinov in hčera pridite na srečanje, vsaj ob 18.3o.

 

Maša za tretji razred bo v sredo ob 18 uri in tudi češčenje!!

 

Križev pot – danes v Lanišču, ob 18 uri. Vabljeni.

 

Radijski misijon – Ognjišče – Za vas živim – vodijo ga bratje in sestre salezijanci na radiju Ognjišče. Začetek v nedeljo in se konča z nedeljo. Vabljeni k poslušanju.

 

Čiščenje okolice cerkve – 28. marec

Tudi letos vabim prostovoljce k čiščenju okolice cerkve. Počistili bomo breg po pokopališčem /listje/, obrezali grmovnice ob škarpi in pometli, kjer je pesek. Z delom bomo začeli ob 8 uri, če bo vreme primerno. Če morete prinesite orodje seboj.

 

Pasijon Škofja Loka – 28.3. ob 20 uri.

Odhod bo ob 19.15 izpred cerkve, na Škofljici. Dobro se oblecite. Šli bomo na glavni mestni trg. Vstopnica znaša 20€.

 

Godovi in mašni nameni  23.3. – 29. 3. 2015

pon. Alfonz…...za + Stane Gruden, obl. ob 18 uri

tor.   Katarina….za + Nebec Stanislav, ob 18 uri

sr.    G ozna……ob 9 uri za ++ starše Zupančič

                           ob 18 uri za + Jelka Lavrič

čet.  Evgenija….ob 18 uri za ++ dr. Marič

                           ob 19 uri za ++ Jurmanove, Gum.

pet. Gelazi……..za + Franc Gruden, obl. Prim. ob 19 uri

sob.  Vojan…….za + Malić Mirjam, obl. ob 18 uri

ned. cvetna…….ob 8 uri za žive in mrtve farane

                            ob 10 uri za + Metka Primc, Mateja Belcijan

Bralci beril združite se za branje pasijona na cvetno nedeljo!