Središče

Zvrst: 

 

 

 

 

S R E D I Š Č E

 

 

 

Minuli božič sem sklenila, da mi bo 4 letni vnuk Štefan pomagal pri postavljenju jaslic. Doma imamo dve vrsti figuric za jaslice, iz porcelana in tikovine. Porcelanaste sem vzela seboj v kuhinjo, lesene pa naj Štefan postavi na  klubsko mizico v dnevni sobi.

V jedilnici sem odprla steklena vratca kredence in položila čudovite porcelanaste Marijo, Jožefa in Dete na srednjo zgornjo polico. Simetrično sem razdelila pastirje in ovce  na eno stran ter svete tri kralje  in kamele na drugo stran. Obdala sem jih z girlandami in žametnimi pentljami. Prižgala sem še luč in veličasten prizor je kar žarel v svetlobi. Zadovoljna sem zaprla vratca in začela odvijati še druge božične okraske. Ko pa sem potem za hip pogledala v dnevno sobo, kako gre Štefanu, sem ostrmela nad njegovo razvrstitvijo figur.

Stefan je položil Jezuščka na sredo jaslic, tako kot jaz, toda vse druge figurice – celo kamele – je razpostavil v tesnem krogu okoli njega. Ostali sta mu še dve ovčki in spraševala sem se, kaj bo naredil, ker se je zdelo , da zanju ni več prostora. Očitno se je to spraševal tudi sam Štefan, saj je stal tam in tleskal leseni ovčki drugo ob drugo. Potem pa se je po mojem spomnil, kako je bilo, ko je v množici odraslih hotel videti parado. Eno ovčko je stlačil med pastirjeve noge, drugo pa je stisnil med kamelo in Marijo. Potem je stopil korak nazaj in občudoval svoje delo. Zdaj so vsi lahko videli prizor, ki ga je opazoval tudi on sam.

 

Središče,  sem pomislila. Bistvo je v središču.

 

 

Starši – birmanci – botri

 

Potrebe birmank in birmancev

Če hočemo poznati potrebe mladih moramo z njimi stopiti v stik. To je začetek sodelovanja in pomoči mladim. Mladi morajo tudi zaupati svojim voditeljem. Nič ne pomaga če so še tako dobri programi in priprave na birmo, lahko je tudi odličen katehetski kader, če vsi skupaj ne upoštevajo potreb in pričakovanj birmancev in birmank. Potrebno je ugotoviti, kaj je tisto, kar  mlade pritegne. Tudi pri vsem tem mora biti prava mera. Modrost vzgojitelja je da pripravi tak program, ki ne gre mimo njih. Če to lahko naredimo potem bo mlade pritegnila tudi duhovnost.

Identiteta – to je zelo zahteven čas in tudi proces, ki ga morajo oblikovati sami mladi skupaj z vzgojitelji. Oblikuje se mladostnikova osebnost. To je njegova osebna potreba, zato je ta čas tudi večkrat obdobje zmedenosti in sprememb. To ni čas teorije, temveč čas mnogih konkretnih izkušenj, preizkušenj, iskanja odgovorov. V tem času morajo birmanci občutiti, da so mu kateheti, animatorji in učitelji v šoli pomočniki na poti v življenje. Mlad človek si postavi pod vprašaj vse kar so mu govorili starši v odnosu do njega in do drugih in do sveta. Postaviti pod vprašaj tako zelo, da kar je gradil sedaj lahko vse poruši in začne vse na novo graditi.

Skupina, prijatelji – Skupina je v tem času zelo pomembna in v veliko pomoč mlademu fantu in dekletu. Tu posameznik pridobiva na svoji identiteti. Se ob drugih osamosvaja. Prisvoji pa si tudi nove poglede na svet  in nove vrednote, ki jih ceni skupina. S tem mladostnik tudi pokaže, da želi izstopiti iz ozkega kroga družine, čeprav v družini še naprej živi. Tu mora tudi družina uvideti njegov odhod iz središča družine na obrobje skupnega življenja. Skupine pomenijo zavarovan prostor v katerem lahko preizkušajo svoja nova spoznanja in dognanja. To je naravno okolje mladih in glavna stopnja na tej ravni je prijateljstvo. Tako so tudi mladi odgovorili na zastavljeno vprašanje – da bodo ohranili prijateljstvo – to prijateljstvo pa se večkrat konča ob odkritju ljubljene osebe. Avtoriteta se prenaša od staršev na prijatelje. Torej je potrebno v pripravi na birmo pripraviti nekaj takega, kar mlade poveže.  /skupno delo, oratorij, duhovne vaje, nastopi…/.

Ob vsem tem pa so zelo pomembne tudi prostočasne dejavnosti v katerih se počasi a trdno razvijajo medosebni odnosi.

NCNG  + Leopold Marinčič

Človeštvo in svet se vsak trenutek  in po vsakem človeku vračata k Bogu. Dobro vemo, da se v zemlji oblikuje klas, ki se bo nekega dne kopal v soncu. Naše zemeljsko življenje ima večno vrednost. »Če smo s Kristusom umrli, verujemo, da bomo z njim tudi večno živeli.« /Rimlj 6,8/.

Ob smrti dragega očeta Leopolda so darovali za maše, za potrebe cerkve in v dobro Karitasa: hči Tatjana z družino, sin Silvo z družino, brat Ivan in Milena, sestra Lojzka in nečakinji Darinka in Ljubica z družinama, družina Gregorič – Kenik, Jožica in Viktor Kovačič, Alojzij Cimerman z družino, Golobič Martin, Kočarjevi, Franc Trtnik z družino, pevci zbora sv. Cirila in Metoda, Peter in Karmen Tomažič, člani Karitas-a, Marija Kraškovic z družino, Krevs Leopold z ženo Marijo, Marijan Gale z družino, Cigaletovi – Šmarska, Alojzij Goršič z družino, Vaščani Glinka, Kutnarjevi – Glinek, Borut Kastelic z družino, družina Bratina – Lavrica, Franci Golobič z družino, Fani Lavka, Malnarjevi, Zagorčevi, Goriškovi, Stane Bozja z družino, Štajnarjevi, Brolihovi, Suzana Boh, Rezka Cimerman, Smerkoljevi, Cimermanovi, Marinškovi, Kovačičevi, Gregoričevi, Jože Garvas, Mira Garvas, Batageljevi, Dušan Žbogar, Slavka Garbas, Boštjančičevi, Anton Skubic, Kutnarjevi, Udovičevi, Pirmanovi, Turkovi, Rado Pižem, sorodniki in vaščani Rožnega dola, Damjan Gorenc z družino, družina Božič, družina Brodnik, Zofija Bizjak in sinovi.

Bog nam je dal dobrega in vernega kristjana, moža in očeta, prosimo njega naj tudi nam pomaga to življenje tako oblikovati, da bomo vredni  v večnem biti počeščeni in poveličani od nebeškega Očeta. Hvala vsem dobrotnikom.

 

Božična devetdnevnica v tem tednu – 18. 12. – 23.12.2016

Naslov letošnje devetdnevnice je pripravimo dom za Jezusa. Ob družinskem življenju okrog božiča se bo odvijala letošnje zgodba. V nedeljo bodo nosili Marijo ministranti, v ponedeljek 5 in 6 razred; v torek sedmi in osmi in v sredo deveti in mladinci in skavti, v četrtek ŽPS in molitvene skupine, v petek pevci, župnijska Karitas in zakonska skupina. Hvala vsem, ki boste sprejeli to povabilo in polepšali božično devetdnevnico. Kako ponosni smo lahko, da smo v taki družbi z Marijo.

 

Spovedovanje

Spoved za veroučence bo v ponedeljek in to za 4, 5,6 in 7 razred. To spovedovanje se bo odvijalo med veroučnimi urami. Bolnike bom spovedoval  na domu v ponedeljek dopoldne  in popoldne če bo potrebno. V domu bomo spovedovali in delili sveto Rešnje Telo v sredo od 15 ure naprej.

Prišel bo v pomoč Alojzij Zupan iz Rudnika, diakon Imre Jerebic in sam. Ves teden bo tudi spovedovanje pred ali po maši. Vabljeni!

Veroučenci bodo imeli počitnice od 20.12. 2016 – 9.1. 2017.

TKA

Veroučence prosim, da se čimprej prijavite za sodelovanje pri tem misijonskem delu. Pomagali boste svojim vrstnikom, ki so v hudi stiski. Kar ste storili kateremu izmed mojih najmanjših bratov ste meni storili. Pokažimo, da želimo hoditi za Jezusom po njegovi poti. Prijavite se župniku.

 

Verski tisk

Bogatimo svoje življenje  z dobrim branjem. Ni vse dobro, kar se napiše, ne za otroke, ne za mladino in ne za starejše . Bodimo previdni tudi na tem področju. Zakaj bi se morali sami sebe okužiti z rumenim tiskom, napol lažnimi novicami ali pa se zastrupljati z ideologijami, ki so prinesle človeštvu toliko gorja. Previdno izbirajmo in kar nam je v dobro.

 

Luč iz Betlehema -  Brez teme mene zebe

To je geslo letošnje betlehemske luči. Skavti nam jo bodo prinesli to nedeljo za 9 in 11 uro. Lahko jo boste dobili tudi med tednom v avli pred cerkvijo. Ob koncu boste slišali tudi letošnjo poslanico. Dar boste namenili otrokom, ki so se znašli v hudi stiski. Priporočam. Opozarjam, bodite previdni kam postavite gorečo lučko.

 

Slavnostni koncert ob 40 letnici zbora

Koncert bo na dan sv. Štefana ob 17.3o.  Na praznik dan samostojnosti. Nastopili bodo vsi trije cerkveni zbori- mešani, mladinski in otroški. Več preberite na posebnem listu

 

Godovi in mašni nameni 19.12. – 25.12.2016

pon. Urban……za + Stanislav Šimc, obl. ob 18 uri

tor.   Vinko……za + Leopold Marinčič, 7 dan, ob 18 uri

sr.     Peter…….za + Ivan Kumar, ob 18 uri

čet.   Francka….za + Frančiška Zupančič, obl. ob 18 uri

pet.   Janez…….za ++ Mavec in Mazi, ob 18 uri

sob.   sveti večer ob 20 uri za + Silva Zagorc – Pene, obl.

ned.   polnočnica…za žive in mrtve farane

                           ob 8 uri za + Franc Skubic, obl.

                           ob 10 uri za + Marija in Jožef Gruden

Krščevanje otrok bo 1.1. 2017 ob 10 uri.  Prijavite krst.