Sveta noč blažena noč

Zvrst: 

 

 

 

 

 

Sveta noč   blažena noč

 

Od kdaj si spočeta, ti skrivnostna noč? Od kdaj pričakovana, od kdaj zaželena, kolikokrat hrepeneče prerokovana – ti sveta noč, blažena noč? Iz vseh duš bednega človeštva so poganjale tvoje kali v umu modrijanov si se lesketala kot daljna lučca, v srcih pastirjev si brlela, po pergamentih božjih vidcev si bila oznanjena.

In prišla si. Nebo je zažarelo, zvezde zamigljale, hribčki so se posuli s cvetjem, novi studenčki so privreli iz tal, skozi tiho noč je šlo čudežno, neslišno petje ptičkov, vesoljstvo je od veselja vztrepetalo, da se je soha Jupitrova v velikem poganskem mestu zamajala, padla s podstavka in se razbila na kosce. Z neba je prihitel ko svetal meteor angel in razodel pastirjem: »Naznanjam vam veliko veselje. Nocoj vam je rojen Zveličar, ki je Kristus Gospod.«

Sveta noč, blažena noč

Dva tisoč let stara in vedno mlada; velemesta so se sesula v prah, a ti noč, žariš. Kraljestva so padla, ti vstajaš vsak božič pred nami živa in blagoslovljena. Človeštvo se vije v bojih in bolečinah, ti ljubo prepevaš: Mir ljudem na zemlji, ki so blage volje. Zares, mir v svetu bo ljudem le, če je v njih volja do miru.

Sveta noč, blažena noč.

Starši – birmanci – botri

 

Zabava in druženje

Druženja in zabave je po mnenju mladih v pripravi na birmo premalo. Najbolj pogrešajo druženje. Druženje in zabava je po mnenju psihologa Bogdana  Žorža »hudo aktualna in do skrajnosti zanemarjena. Pri tem je potrebna velika ljubezen do mladih in poleg tega tudi z mladimi se sproščeno zabavati. Potrebno je dati zabavi prostor in to tudi najti v duhovnosti. Iz zabave so mladi sposobni kaj hitro preklopiti na duhovno. Mladim je potrebno ponuditi zdravo zabavo kot prvino njihove duhovnosti. Pri tem morajo sodelovati tudi starejši in sodelovati kot vzornik mladim, kot vodnik.. To bo prava terapija za mlade in pomemben sestavni del vzgoje mladih.

Sprejetost

Ena temeljnih potreb je tudi sprejeti  mlade, tudi birmance. Do njih je potrebna velika odprtost in ljubezen in sprejeti takega kot je. Če se počutiš dobro, sprejetega potem boš še prišel. Jezus sprejema vse, take in take. Če vidimo, da so mladostniki potrebni ljubezni mu jo mora nuditi tudi vzgojitelj – animator. /ljubezen, spoštljiv odnos, razumevanje/. Bog nas namreč brezpogojno sprejema.

Pohvala, spodbuda, potrditev

Pohvala omogoča boljšo samopodobo. Mlade in starše je treba spodbujati, da birma ni zadnje dejanje vere. Odrasli moramo večkrat pohvaliti mlade v pripravi. Moramo jim priznati odlike. Dati mu moramo pečat – Vreden si. Imaš talente, ampak svoje talente. To kar zmoreš, tudi moraš. Vzgoja je počasno osvajanje veselja nad samim seboj preko potrditev.

Mladi in odgovornost /sodelovanje

Zelo pomembno je da mlad človek sodeluje v skupini. Tako pokaže in vrednoti svoje sposobnosti in talente. Spoznava, da so talenti božji blagoslov za posameznika. S temi svojimi talenti lahko bogatijo tudi druge. Sprejemanje odgovornosti pa je za njih vedno nov izziv /branje berila, nastopanje,  skupno delo/. Pri tem imajo priložnost biti uspešni in se izkazati. Omogoči jim, da se razvijajo. Tu sam tvega in tudi mi z njim, da bo lahko kaj narobe. Na to moramo biti pripravljeni in to tudi sprejeti. Če jim zaupamo, bodo tudi po birmi radi sodelovali. Počutijo se del občestva, ker jih Cerkev potrebuje. Človeka namreč osreči predvsem to, kar sam da.

NCNG  + Anton Škerjanc

Vaše srce naj se ne vznemirja…Jezus pravi: »Jaz sem pot, resnica in življenje.« On sam nam bo pripravil prostor. Ob smrti + Antona so darovali Franc Bedenčič z družino. Bog povrni dobrotnikom.

 

Voščilo slovenskih škofov

Duhovno bogat božič in blagoslovljeno novo leto 2017 voščimo še zlasti vsem bolnim in tistim, ki iz različnih razlogov ne morete v polnosti doživljati osrečujoče radosti življenja. Naše voščilo naj doseže tudi vse rojake v zamejstvu in po svetu, vse pravoslavne in evangeličanske brate po veri in vse ljudi dobre volje.

                                                                       Vaši škofje

 

Župnikovo voščilo

Vsem svojim faranom želim, da bi v teh dneh doživljali posebno božjo bližino dobrotljivega Boga. Želim, da bi to občutili vse leto 2017, da bi vas ta božja ljubezen pritegovala v svojo bližino  - sv. daritve in svetih zakramentov. Nihče ni izključen iz te ljubezni in nihče ni izključen iz naših skupnih molitev. Želim si, da bi vse družine v prihodnjem letu doživljale to lepoto božjega obdarovanja in bi se znova in znova srečevale z Bogom, Cerkvijo in drug z drugim.

                                                                 Župnik s sodelavci

 

Trikraljevska akcija 2016

Iz gorčičnega zrna se je razraslo mogočno drevo koledniške akcije. Vedno več župnij sodeluje in tudi vedno več kolednikov koleduje. Otroci imajo veliko nalogo oznanjati veselo novico rojstvo božjega otroka svetu. Naj bo obhod kolednikov  objem domače župnije, ki vsej fari sporoča, da je Svetloba med nami za vse ljudi, skozi vse novo leto. Darovi, ki jih koledniki z veliko požrtvovalnostjo , a z dobro voljo zberejo, so namenjeni konkretno  našim misijonarjem pri uresničevanju njihovih projektov. V naši župnij bo potekala trikraljevska akcija v četrtek in petek /29 in 30 december/ dopoldne in popoldne. Koledniki vas bodo obiskali na domu in vam zaželeli vse dobro. Po običaju vam bodo na vrata napisali novo letnico če boste želeli. Pripravo bomo imeli v torek ob 9 uri v pevski sobi.

 

Verski tisk – naročnina – 2017

Novice  nam pridejo prav, ker se bogatimo, ker lažje ukrepamo v življenju, se oblikujemo in smo informirani. Informacije so potrebne tudi nam kristjanom. Žal, še vedno nas uradni mediji bojkotirajo, kot da nismo državljani te države. Se bojijo sporočati kaj se dogaja na verskem področju – o svetem očetu  povedo kar njim leži. Zato pa moramo še vedno imeti svoje publikacije. Cene – Tednik Družina 98,80€, Ognjišče 30,9o€, Prijatelj 11,70€; Misijonska obzorja 9€; Mohorjevke 46€; samo Mohorjev koledar17,5o€.

 

Jasličarjem gre zahvala za postavljene jaslice, za oznanjevanje!

Končujemo leto 2016

Pomislimo na neizmerne milosti  svetega leta usmiljenja, pomislimo na svete spovedi, odpustke. Ob tem smo imeli tudi čudovito romanje kipa Fatimske matere božje, to je bil pravi misijon, kakor se je izrazil eden od škofov, pa tudi da smo vztrajali v redni zvestobi pastoralnega dela. Kaj pa v prihodnjem letu? Se bomo obrnili k sebi, svojim družinam k tistim, ki smo vsak dan skupaj. Želja naj bo, da bi mogli živeti v tem letu iz darov sv. Duha. Mašo v zahvalo bomo darovali ob 9 uri dopoldne.

 

Drugi sveti večer

Pred novim letom  molite in pokropite  ter pokadite vaše domove. Pri maši se bomo zahvali za vse dobrote preteklega leta. Novo leto čakajmo v družini ali skupaj s prijatelji. V skupnem veselju ostanimo dostojanstveni. Zaupanju Bogu pokažimo z vsaj malo molitve.

 

Praznik sv. Štefana

Ta dan bomo najprej prosili za trdno vero, da bomo pričevali današnjemu svetu. Bogu bomo hvaležni za lastno državo, da bomo pokončni in pošteni do domovine. Pevci pa nas bodo ta dan obdarovali z slavnostnim koncertom ob 40 obletnici obstoja zbora. Nastopili bodo vsi trije zbori z božičnimi pesmimi. Koncert bo ob 17.3o v cerkvi. Vsi boste dobili koncertne liste.

 

Božični koncert za staro glasbo  Hymnia 29.12.16

Koncert bodo izvedli Kristina Martinc, Urška Cvetko, Martina Okoliš in Izidor Erazem Grafenauer. Koncert bo v cerkvi ob 18.3o. Vabljeni.

 

Godovi in mašni nameni  26.12. – 1.1. 2017

pon. Štefan………za + Alojzij Tomažič, obl. ob 8 uri

                       v zahvalo in za žive in mrtve pevce, ob 17 uri

tor.   Janez……….za + Neža, Angela Škrabec, obl. ob 7.30zj

sr.   Nedol. otroci…za + Alojzija Zakrajšek, 7 dan, ob 18 uri

čet.   Tomaž……….za + Franc Mohorčič, 30 dan, ob 18 uri

pet.    Sveta dru……za ++ starše Furlan in Gabrijel, ob 18 uri

sob.   Silvester……..za + Marija Hribar, ob 9 uri

ned.   Novo leto……ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                  ob 10 uri za + Janez Marinček, obl.

V januarju čistijo cerkev  - Šmarska / do AC/ Kočevska, Primičeva. Vabljeni!