Ti si naš kruh

Zvrst: 

 

TI   SI   NAŠ   KRUH

 

Najprej skušajmo prebrati odlomek iz evangelija po  Marku  (Mr 6,34 – 44). Najprej vidimo, kako se je Jezusu množica zasmilila. Je zmedena, bolna, polna potreb. In kaj je tisto kar tebe gane? Jezus množico najprej uči. Njegova beseda jih opogumlja, usmerja. Prav bo da bomo prosili Jezusa naj tudi nas usmerja in opogumlja, naj bo naš resnični prijatelj. Učenci so se že naveličali, morda so celo mislili kako čudno se obnaša Jezus. Mar ne ve koliko je ura. Morda si celo domišljamo, da smo pomembnejši od Jezusa. Jezus učence preizkuša: »Vi sami jim dajte jesti.« So sposobni storiti kaj za druge ali ne in koliko so sposobni zaupati Jezusu. In kako bi se ti odzval, če bi ti Jezus predlagal kaj takega?

Učenci imajo pet hlebov in dve ribi. Je to malo? Zelo malo na tako množico. Važno je da vse kar imamo položimo v Jezusove roke. Potrebno je računati na Jezusa. Prosimo ga, da bomo to znali narediti.

Jezus najprej posede ljudi po travi. Jezus je pastir, ki hrani svoje. Po njem imamo izvrsten in obilen kruh. On je naša hrana, on nam daje kruh, KRUH JE ON. Pomislimo na vsako sveto mašo. On daruje samega sebe za nas.

Kruha je v obilju. Gospod je velikodušen. Še ostalo je. Se ti ne zdi, da Jezus vedno dela tako?. Z njim se vse pomnoži. Okušati je treba ta kruh, ki je On sam. Učenci postanejo delivci tega kruha, strežaji, ki ponujajo Jezusa.

 

Starši – birmanci – botri

Priprava na birmo

 

Sklepni dokument PZ o pripravi na birmo pravi takole: »Priprava na birmo mora imeti pred očmi to, da privede kristjana h globljemu zedinjenju s Kristusom, k bolj živi zaupnosti s Svetim Duhom, z njegovim delovanjem, njegovimi darovi in njegovimi klici, da bo mogel bolje prevzemati nase apostolske odgovornosti krščanskega življenja. Pri tem si bo birmanska kateheza prizadevala prebuditi čut pripadnosti  Cerkvi Jezusa Kristusa, tako v njeni župnijsko-občestveni kakor vesoljni razsežnosti. Ta zadnja nosi posebno odgovornost pri pripravi birmancev /KKC 1309/.

V cerkvenih občestvih si je treba prizadevati za preseganje pomanjkljive predstave o birmi, ki ta zakrament zožuje na pogoj za cerkveno poroko, na birmanska darila, na samo slavje birme, na predpisano veroučno znanje ipd… Priprava na birmo naj ima katehetske  prvine, ki jih poznamo iz prvih časov krščanstva in jih je vnovič ovrednotil Rimski obrednik –Uvajanje odraslih v krščanstvo. Priprava na birmo naj traja ustrezen čas. Pri nas je sedaj ta čas šest let verouka in dve leti priprave na birmo. Daljna priprava na birmo obsega čas pred birmo do začetka bližnje priprave, ta pa naj traja dve leti.

Kakovostna priprava na birmo je pomemben člen birmanske pastorale. Iz raziskave, ki je bila opravljena je razvidno, da ni nepomembno, kaj vse vsebuje priprava na birmo in kakšni so odnosi. Kar je zaobseženo v pripravi na birmo, bodo namreč birmanci ponesli s seboj v nadaljnje življenje in bo grdilo njihovo prihodnost, bodisi v pozitivne, bodisi v negativnem smislu, kar pomeni, da je kakovost birmanske priprave in birmanskega dne velikega pomena za njih in njihove družine, izbrane botre, za župnijo in – končno za vso Cerkev.

V naši cerkvi še vedno prevladuje oblika priprave na birmo kateheza, poleg tega pa so še birmanske skupine, duhovne vaje za birmance in sodelovanje v župniji v različnih oblikah sodelovanja. Ob koncu priprave je tudi molitvena devetdnevnica /devet dni, - devet nedelj, devet sobot, en večer je namenjen tudi za srečanje z birmovalcem/. Vsa ta dela in pričakovanja naj bi vodila v  »vzgojo za življenje po veri , iz vere.«. To je prvi vidik voditeljev birmanskih skupin.

Jezus je! – priprava na Božič

#deli  Jezusa je projekt s katerim želimo odgovoriti na klic k novi evangelizaciji na Slovenskem. Njegov osnovni namen je s pomočjo sodobnih medijev spodbuditi kristjane, da bi v svojem okolju delili svojo izkušnjo vere v Jezusa. Geslo načrtovane adventne akcije  2016 je Jezus je… Vabljeni vsak ponedeljek, sredo petek in nedeljo na spletno stran pridi.com.

 

 

Miklavž za predšolske in prvo triado

 Dragi otroci, v nedeljo, 4. 12., nas bo po maši ob 10. uri obiskal sv. Miklavž. Najprej si bomo v dvorani ogledali kratko igrico, nato pa bomo s pesmijo pričakali sv. Miklavža in z njim na kratko spregovorili. Pri programu bodo sodelovali letošnji birmanci in otroški pevski zbor Dominik Savio z zborovodkinjo Marušo. Vsi prisrčno vabljeni.

 

Adventno srečanje

V nedeljo 4.12. 2016 bo med nami dr. Helena Jaklitsch, zgodovinarka, publicistka, predsednica Sveta katoliških laikov, ki nam bo spregovorila na temo Aktiven kristjan? To pa ne! V predavanju se bo soočila s temami, s katerimi  se soočamo kristjani v javnosti, kako se je slovenski kristjan »navadil biti tiho«. Kaj bomo storili mi kristjani? Bomo podpirali to drugorazrednost pri nas. Tudi nas kristjanov je dolžnost, da aktivno vstopimo v to življenje in ga tudi po svojih močeh oblikujemo. Srečanje bo po maši v naši župnijski dvorani. To je ob 9 uri. Poslušalci – čudovita tema za nas in naš čas. V čim večjem številu prisluhnimo predavateljici. Tudi mladim zelo priporočam.

 

Marija trka na naša vrata

Adventni čas je namenjen pričakovanju Jezusovega rojstva. Je pa to tudi čas ko Marija stopa po poti iz Nazareta v oddaljeno mesto Betlehem. Ti dve mesti sta narazen 150km. Marija v blagoslovljenem stanju se poda na pot z Jožefom, kar sta storila po ukazu rimskega cesarja Avgusta in po napovedi starozaveznega preroka Izaija. Božje prerokbe se uresničujejo v veselje vsega sveta. Na tej poti sta iskala zavetja zase in za dete, ki ga je nosila po svojim srcem. Nista povsod našla odprtih vrat. Se bomo mi danes kaj bolje izkazali? Je tudi nas strah otroka, ki prihaja. Papež Janez Pavel drugi nam je zaklical: »Ne bojte se Kristusa!« Zapišimo se na stenčas, kdaj želimo sprejeti božjo mater in njeno dete.

 

Danes popoldne gremo po mah z ministranti, lahko se nam pridružite tudi drugi. Odpeljali se bomo proti Žalni. Mah bomo nabrali za se. Jaslice so čas božičnega časa in tudi tiho oznanjevanje skrivnosti naše vere. Postavimo jih po naših domovih v veselje otrokom nam starejšim pa v mir in blagoslov.

 

Dobili smo Mohorjeve knjige za leto 2017 – dobite jih v župnijski pisarni!

 

Advent

Najprej si je potrebno postaviti vprašanje kaj pomeni beseda advent. Ko bomo to odgovorili potem bomo tudi lažje našli kaj nam je v tem času treba storiti – narediti. Če se bomo vprašali k čemu nas vabi božja beseda adventa bomo našli tudi odgovor – odgovor na čas v katerem živimo, odgovor tudi za prihodnost in tudi odgovor kaj pričakuje od nas sam božji Sin, ki ga pričakujemo. Naredimo načrt za ta čas  - da ne bodo šli ti dnevi mimo nas kakor da niso nič posebnega. Vsak trenutek in vsak čas je neponovljiv.

 

Adventni koledar za otroke

Tudi letos smo vsem veroučencem razdelili adventne koledarje z zgodbami. Zapisal jih je Jure Sešek – radijski napovedovalec na Ognjišču. Za vsak dan v adventu je ena zgodba. Toplo priporočam, da jo preberete ali pa jo otroci sami preberejo skupaj z vami dragi starši. Veliko bodo pridobili. Vzemite si čas vsak večer, prižgite svečko na adventnem venčku, preberite zgodbo za tisti dan, skupaj molite in namenite svoj dar za lačne otroke po svetu. Škatlico najdete v sredini tega koledarja. Darove, ki jih boste zbrali boste prinesli k maši na dan sv. Treh kraljev. Hvala.

 

Srečanje za starše prvoobhajancev – 29.11.2016

Otrokom pomagamo na poti vere. Ko bodo stopili k mizi evharističnega kruha je pa to še toliko bolj pomembno. Otroku pomagati na poti, da odkriva božjo ljubezen, da je Jezus prišel k nam, da prebiva med nami in to vse zaradi nas in našega zveličanja. Starši vzemite si čas za skupen pogovor in iskanje odgovorov na mnoga vprašanja, ki nam jih zastavlja življenje. Zbrali se bomo ob 18 uri v zakristiji pri cerkvi.

 

Godovi in mašni nameni 28.11. – 4.12. 2016

pon. Katarina……….za + Branko Tomažič, 30 dan, ob 18 uri

tor.  Saturnin………..za + Alojzij Palčar, ob 7.30 zj.

sr.   Andrej………….za + Janez Ahlin, obl.  ob 18 uri

čet. Karel……………za + Lidija Kotar, obl. ob 18 uri

                   ob 19 uri za + Amalija, Rudolf Kovačič, obl. Gum.

pet.  Vivijana………..za ++ Narobe in Jože Janežič, ob 18 uri

sob.  Franc………….poročna za Simonida in Aleša, ob 16 uri

                                   za duh. in red. poklice, ob 18 uri

ned.  2 adv…………ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                ob 10 uri za + Alojzij in Terezija Švigelj