Upanje

Zvrst: 

 

U  P  A  N  J  E

 

Mi ljudje živimo od pričakovanja. Od obljub. Pa ne dajmo se goljufati od praznih reklam in bleščečih klicev človeških obljub, rajši se ravnajmo po zanesljivih božjih obljubah. Vsi ljudje nekaj pričakujemo: novo stanovanje, novega družinskega člana, zdravje, uspeh, mirno družinsko življenje, lepo službo...Ali pa je to vse? Gotovo ne: globoko v srcu slutimo in v duši trdno verujemo, da mora biti še nekaj večjega in trajnejšega, za kar se res splača živeti in tudi umreti – s to je sreča in prijateljstvo z Bogom in v Bogu s sočlovekom – prav z vsakim.

Premislimo torej v tem času pričakovanja, kaj pričakuje od nas Bog in naši soljudje, zlasti najbližji. Bog nam v tem svetem sdventnem času po Mariji res prihaja naproti; toda potrebno je, da tudi mi napravimo svoj del poti k Njemu, po Mariji – k Jezusu.

Neki deček je porinil roko v vazo z ozkim grlom, da bi potegnil ven polno pest orehov in fig; toda roko je tako natlačič, da je ni mogel več izvleči, zato je začel neutolažljivo jokati. Mati mu je dala pameten nasvet: »Moj sin, vzemi si le polovico tega, potem boš lahko izvlekel roko polno sadežev.« Ti si ta deček: , poželiš mnogo, pa ne moreš dobiti. Poželi manj, pa boš imel vsaj tisto.

Če hočemo doseči  tisto najvažnješe, to je večno življenje, potem se bomo morali odpovedati pregrešnim željam. Toda s tem ne bomo obubožali, amapk obogateli. Jezus namreč jasno pravi: »Kaj pomaga človeku, če si ves svet pridobi, na svoji duši pa škodo trpi?« Zato po Jezusovih besedah iščimo najprej božjega kraljestva, pa nam bo vse drugo navrženo.

Nekateri so zate slepi II

 

Med  učencem in učiteljem je stekel tale pogovor : »Kje lahko najdem Boga?« »Prav pred teboj je.« »Zakaj ga potem ne vidim?« »Zakaj pijanec ne vidi svoje hiše?« Pozneje je učitelj rekel: Ugotovi, kaj povzroča tvojo pijanost. Če hočeš videti moraš biti trezen.« Kaj je tisto kar povzroča  pijanost marsikaterega človeka, da ne more najti Boga. Kako postati trezen za Boga.

Človek, ki išče Boga, a ga ne more najti, naj živi, kakor, da je Boga že našel. Zlasti naj izvršuje dela ljubezni do bližnjega. S tem bo odstranil »pijanost«. Človek, ki neikakor ne more priti do Boga, naj moli: »Gospod, če si , daj da te spoznam in vzljubim.«

Duhovnik je srečal na polju kmeta, ki je kljub sončni pripeki nosil klobuk v roki. Duhovnik ga je vprašal, zakaj ne da klobuka na glavo. Kmet mu je odgovoril: »Ko grem mimo zorečega polja, nimam nikoli klobuka na glavi. Človek mora imeti spoštovanje do skrivnostne božje bližine inbožjega delovanja, ki ga je mogoče tu zaznati.«

Ne znamo gledati globlje in se čuditi tolikim dogajanjem v naravi, ki niso sama po sebi umevna. Čeprav jablana poganja korenine v enako zemljo kakor poleg nje rastoča hruška, čeprav upira svojo krošnjo v isti zrak, čeprav dobiva isto količino dežja in sonca, vendar jablana rodi jabolka, hruška pa hruške. Sadeža se razlikujeta po obliki, barvi, vonju in okusu.

Človek Boga ne odkrije, če ima pogled usmerjen v napačno smer. Pripovedujejo kako je znameniti slikar Leonardo da Vinci, ko je slikal zadnjo večerjo, na vsak način hotel doseči, da bi slika vodili ljudi k Jezusu. Najprej so vsi ljudje občudovali majhno ladijco na sliki. To slikarju ni bilo všeč in jo je takoj prebarval. Na sliki ni želel imeti ničesar, kar bi pogled odvračalo od Jezusua. Biti odprt za Boga pomeni odpoved lastnim prestavam o njem, pomeni pripravlejnost, da ga sprejmemo kakršen je, da sprejmemo njegov način razodevanja.

NCNG -  Amalija Zupančič

V vsakdanjem življenju smo veseli, če kdo misli na nas, nas razume ali nas bodri. Celo po radiu in TV nas vabijo ob športnih dogodkih naj stojimo,držimo pesti za naše. Zakaj nam naj bi bilo potem nerodno reči: spomni se me v molitvi, pri maši... Mi smo verni in smo za brate in sestre dolžni moliti, radi jim storimo nekaj dobrega. Ob smrti sestre Amalije  se jo spominjamo in zanjo molimo: sin Darko z družino, Darja z možem Tomažem, Simona Kovačič z družino, družina Zakrajšek, družina Skubic, Franc Skubic z družino, Anton Zupančič iz Pristavice, družina Modic, Hočevarjevi iz pristavice, nečakinji Tatjana in Mari in pevci zbora sv. Cirila in Metoda iz Škofljice. Vsem darovalcem hvala za darove za cerkev in za maše.

 

Zahvala  za  cvetje

Z veseljem prinašamo cvetje na oltar, ker s tem Bogu izkazujemo spoštovanje in ljubezen. V tem je tudi izražena naša notranjost, služiti Bogu.  Ob žegnanju v Lanišču so darovali za cvetje – Joža Repar, Tončka Zaman, Janez Skubic, Joži Bratkovič, Slavka Blatnik, Peter Repar in Tomažičevi. Vsem darovalcem se zahvaljujem, božja roka naj vam dobroto povrne.

 

Čiščenje  v mesecu decembru

Vsem sodelujočim v mesecu novembru se zahvaljujem. Posebej gre zahvala za lepo medsebojno sodelovanje in skupno skrb za svetost in lepoto božje hiše. Bog plačaj. V zadnjem mesecu  pa bodo to delo prevzeli prostovoljci in stanovalci Žagarske, Ahlinove, Habičeve in ulice J. Petriča. Dogovorite se med seboj ali povabite v vašo sredo svoje sosede in prijatelje za postavitev letošnjih jaslic. Dober načrt je že pol dela opravljenega.

 

Srečanje  za starejše

Mesec december je poln najrazličnejših dogodkov v Cerkvi in izven cerkve. Mnogim je ta čas osamljenih, ki v takih dneh doživljajo še posebej samoto, otožnost, da ni nikogar, ki bi se družil ali se jim približal. Kaj lahko storimo mi?Vabljeni na srečanje, ki bo v ponedeljek po večerni maši. Praznujemo tudi sv. Miklavža ob srečanju. Pridruži se skupini in polepšaj večer sebi in nam!

 

Otrokom za advnet 2014

Že kar nekaj let otroci prejmejo lepe knjižice polne čudovite vsebine za večerni pogovor in molitev. Preberite vsak večer eno zgodbo in hranite svojo in otrokovo dušo, ob tem pa še zmolite svojo družinsko molitev. Ne opuščajte molitve: otrokom posredujemo čudovito popotnico za življenje. Zgobe nas vabijo k delu.

 

V kiosku dobite za advnet in božični čas – veliko stvari – jaslice, koledar, kadilo....

Prva sreda molitev – V današnjem svetu zelo potrebujemo dve dobrini – to je mir in upanje. Pri mnopgih je zamrl mir in tudi upanje. Mi pa oznanjamo Kristusa, ki prinaša oboje, on prihaja na svet. Krščanska družina je domača cerkev, ki prenaša veselo oznanilo na otroke. Tu se otroci naučijo slaviti Boga. Bog nam je blizu. To doživljamo tudi v »slovenskih jaslicah«. Vabljeni v sredo ob 19 uri k molitvi.

 

Sv. Miklavž – petek 5.12. 2014

Vsak posameznik se razveseli v srcu dobrote, lepote, spoštovanja...Vse to so pa tudi darovi sv. moža Miklavža. Obiskal nas bo v petek  ob običajnih urah, kakor ste že navajeni. Da bi se vi in mladi srečali z njim bom navedel tudi ure obiska v vašem kraju : Gumniški vrh 15,3o, Gorenje Blato 16.oo, Gumnišče 16.3o, Glinek 16.45, Zalog 17.oo, Klanaec 17.1o, pri Mehlinu 17,25,Reber pod avtocesto 17.45,Lanišče 18.oo, Šmarska cesta18.1o, Mijavčeva 18.25, Albrehtova /na vrhu/18.4o, Ravenska 18.55, Pod Strahom ni srečanje zaradi nevarnosti prometa. Ob čistilni napravi19.2o, dom Barje19.3o in na Ahlinovi 19.45 /pri Rotovih/. Vsem želim bogat Miklavžev večer. Vabljeni na mesta in Miklavž pride za vse občane.

 

Marija potuje po župniji

Upam, da je ta stari običaj že vsem dobro znan. Vabi nas k molitvi, k povezanosti, medsebojnemu prijateljstvu in tudi ohranjanju čudovitih običajev, ki prinašajo mnogo dobrega in lepega v naše vsakdanje življenje. Zapišite se na plakat v naši avli  in povabite Marijo na svoj dom.

 

Godovi in mašni nameni 1.12. – 7. 12. 2014

pon. Karel...........za + Amalija in Rudolf Kovačič, ob 18 uri

tor.   Živa.............za ++ priporočene v molitev, ob 7.3o

sr.      Franc..........za + Kristina, Stane Stolnik, ob 18 uri

čet.   Barbara........za + Ivanka Zalar, ob 18 uri

                                  za ++ Gale na Gum. ob 19 uri

pet.   Sava.............v čast sv. Duhu  in angelom, ob 18 uri

sob.   Miklavž........za + Marija, Jože Gruden, ob !8 u. DC

ned.  2 adv. ned.....ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                   ob 10 uri za + Rozalija Strle, obl.

 

Biblična skupina ima srečanje v torek ob 20 uri . Vabljeni!

Bolne brate in sestre bom obiskal okrog božiča.