Uvajanje v krščanstvo

Zvrst: 

 

UVAJANJE    V KRŠČANSTVO

 

Zakramnenti, ki uvajajo v krščanstvo, ljudi osvobodijo oblasti teme; skupaj s Kristusom umrjejo, z njim so pokopani in skupaj z njim obujeni od mrtvih. Prejmejo Duha posinovljenja in skupaj z vsem božjim ljudstvom obhajajo spomin Gospodove smrti in vstajenja. Krščenci po krstu sestavljajo  božje ljudstvo. Rojstvo iz vode in svetega Duha jih naredi za novo stvar. Po birmi so postavljeni za pričevalce pred svetom za Gospoda. Tretji zakrament uvajajnja je sv. evharistija ali sv. maša. Pri maši sprejmejo telo Jezusa Kristusa, darujejo sami sebe in naj sv. Duh vse posvečuje za cilj v Bogu. Ti trije zakramenti so med seboj povezani, da vernika privedejo do polne starosti, da izvršujejo poslanstvo celotnega krščanskega ljudstva v Cerkvi in svetu.

V preteklem letu so bili v naši župniji krščeni  Nik Malić, Nik Pahulje, Lili Hosta, Kim Kvas, Eva Kvas, Sofia Skubic, Jaka Krambergar, Luka Krambergar, Rebeka Šmalc, Vita Logar,  Maj Jurjavčič, Maja Podržaj, Luka Buh, Jan Stopar, Ana Urh, Enja Perovšek, Nik Šink. Drugod so bili krščeni: Anže Jerman, Urh Perovič, Eva Marušič, Val Dolinšek, Lana Skubic, Žan Prijatelj.

Krstno opravilo naj bo v prvih tednih po otrokovem rojstvu. Škofovska konferenca pa lahko določi tudi daljši čas. Krst je zakramnet vere Cerkve, naj bi ga redno obhajali v župnijski cerkvi, ki mora imeti krstilnik.

Čiščenje božje hiše

 

Vsak čas v Cerkvi prinaša tudi zelo različna opravila. To je predvsem zaradi praznikov ki jih obhajamo pa tudi zato, ker se tudi skozi cerkveno leto menjajo cerkveni časi – post, čas med letom, advent, božični čas ali pa praznik. Seveda vse to prinaša tudi misel. Kako pripraviti bogoslužni prostor za obhajanje liturgije. Lahko nam že sam praznik spregovori v kakšni barvah naj bi bilo cvetje. Seveda je tukaj velika izbira in tudi veliko priložnosti za  naše zamisli. Ljubezen vedno izbere najbolje.

V tem letu so še sodelovali pri čiščenju cerkve in okoliice: Kastelic Tončka, Kraškovic Marija, Rupar Romana, Škrabec Jože, Škrabec Ljuba in Jože, Buh Nuša, Kraškovic Marija, Stopar Pavla, Rupar Romana, Matjaž Milena, Matjaž Ines, Bekš Julijana, Škufca Alenka, Škufca Ciril, Ahlin Nataša, Gruden Fani, Janežič Lea, Janežič Saša, Janežič Anja, Boh Marija Stanka Pečnik, Helena Valentinčič darovala za rože, Stla Pečnik tu se sedaj niso zapisali ne starši birmancev in tudi ne starši prvo obhajancev in nadaljujem z soboto 17. maja 2014, Šipraga Joži, Javornik Simona, Boh Irena, Vidmar – Krambergar Karmen, Vida Kastelic, Rezka Kastelic, Briški Marta, Ivi Golobič, Tatjana Cigale, Darja Gregorič, Tončka Kovačič, Nada Marinčič, Ivi Golobič, Tatjana Cigale, Darja Gregorič, Tončka Kovačič, Nada Marinčič, Lidija Jerebic, Ivanka Golobič, Cirila Kočar, Darinka Golobič, Vidic Marjan, Vidic Vera, Gale Andreja, Gale Barbara, Gale Veronika, Gale Peter, Gale Ans, Henigman Mimi, Vidic Vera, Vidic Katja, Vidic Marko, Golobič Darinka, Gale Andreja, Gale Barbara, Gale Veronika Gale Ana, Rošer Špela, Ivi Golobič, Gale Andreja, Peter, Ana, Golobič Ivanka, Darinka, Kočar Cirila, Henigman Mimi, Vidic Vera, Marko, Katja, Kočar Cirila, Golobič Ivanka, Darinka, Gale Andreja, Veronika, Vidic Vera, Katja, Henigman Mimi, Hrovat Jože, Rozi, Neža, Okoren Jože, Klančnik Meri, Miklič Janja, Samec Marija, Rokavec Anica, Kolenc Maja, Tancek Klavdija, Hrovat Jana, Hrovat Jože, Rozi, Okoren Jože, Tancek Klavdija, Debevec Darja, Miklič Janja, Smole Tončka/ se nadaljuje/

 

Vabilo na predavanje

Predavanje bo imel Aleš Juvanc na temo S kolesom med misijonarji, ki jih je obiskal v letu 2014 na Madagaskarju. Zelo zanimivo predavanje. Srečal se je z našim velikim misijonarjem Perom Opeko. Srečanje bo v knjižnici na Škofljici 12. januarja ob 19.3o. Lepo vabljeni.

 

Bralne mišice

Vabljeni na bralni klub založbe Družine, namenjen otrokom... in njihovim družinam. Kje? V galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v središču Ljubljane. Kdaj?Vsako prvo soboto v mesecu od 10. do 11 ure. Zakaj? Da se boš srečal z pisatelji, ilustratorji, striparji... Kdo?Otroci skupaj z odraslimi, ki bodo v času dogodka krepili svoje bralne mišice z branjem knjig, časopisov in revij, ob dišeči kavi. Knjiige so zakon!

 

Prošnja Radia Ognjišče

Izšla je nova jubilejna številka  revije Prijatelji radia Ognjišče. Vzemite jo BREZPLAČNO V AVLI  na pultu. Če bi želeli postati podpornmi član Radia Ognjišče, ker ga radi poslušate, bodo te vaše odločitve zelo veseli. Z izpolnjueno prijavnico boste v prihodnje revijo pro dobivali po pošti na svoj naslov. Hvala! Želijo vam prijetno branje in blagoslova v prihodnjih dneh.

 

Zahvala kolednikom

Pri letošnjem koledovanju so sodelovali za pomoč svojim sovrstnikom in pomoči potrebnim učenci veroučne šole Škofljica. Bilo je devet učencev, ki so  v dveh zelo hlednih dnevih z veseljem in upanjem potrkali na vaša vrata. Niso naleteli na gluha ušesa ne na zaprto srce. Z ljubeznijo in doborto ste pomagali. Naj bodo blagoslovljeni vaši darovi tudi za vas in vaše domove. Zbrali so 1540€. Mnogim ste polepšali življenje in jim dali novega upanja. Hvala vsem dobrotnikom. Hvala tudi družini, ki je sprejela kolednike na kosilo. Bog plačaj!

 

Maša za šesti razred bo v sredo ob 18 uri v kapeli. Vabljeni.

Srečanje za starše prvoobhajancev

Družina je tisto naravno okolje, ki najbolj zaznamuje osebnostno rast otrok. Zdravo osnovo življenja  nudijo tiste družine, ki so kraj ljubezni, topline, zvestobe in domača Cerkev. Koliko je v nas te pripravlejnosti. Velik zaklad našega življenja pa je zaklad vere. Kaj storimo kot starši, da bi naš otrok doživel vero kot veliko vrednoto. Kaj storimo za svojo vero in vero otrok? Srečamo se v ponedeljek ob 18.3o v zakristiji. Starši pridite!

 

Molitev za edinost

Letos bo potekala pod geslom – Mar je Kristus razdeljen. K molitvi in mašam vabljeni, da bi čimprej uresničili Jezusovo željo – da bi bili vsi eno. Traja od 18.1. – 25.1. 2015. Pridružite se molitvenemu občestvu.

 

Duhovna oskrba v bolnici – obrnite se na najbližjega duhovnika bolnice ali za klinični center št. tel. 041/613 – 378 ali 040 497 320.

 

Seja ŽPS

Vse  člane ŽPS vabim na sejo, ki bo v četrtek 15.1. ob 20 uri v pevski sobi. Sporočila dobite po elektronski pošti.15 in 16 temo pripravi g. diakon Imre.

 

Godovi in mašni nameni 12.1. – 18.1. 2015

pon.Tanja............za + Lado Dolinšek, ob 18 uri

tor.   Hilarij..........za + Alojzij Kastelic, ob 7.3o zj.

sr.     Oton............za + Amalija Zupančič, ob 18 uri

čet.   Absolom......za + Angela Godec, obl. ob 18u

pet.  Honorat........za ++ Kraškovic, ob 18 uri

sob.  Anton..........za ++ priporočene v molitev,ob 18

ned.  2 ned. m let..ob 8 uri za žive in mrtve farane

                             ob 10 uri  za + Franc Gruden, obl.

 

Zahvala – vsem ki ste mi v preteklem letu izkazali kakršno koli pomoč, nasvet, v hrani, denarju – sem vam hvaležen. Naj pride po božjih rokah nad vas blagoslov nebeškega Očeta.