V družini sem doma

Zvrst: 

 

V  DRUŽINI SEM  -  SMO  DOMA

 

Družina je živa skupnost in osnovna celica družbe. Mnogi ji danes jemljejo to pravico, kar pa vodi in bo pripeljajolo  ne samo do hudih preizkušenj, lahko tudi do razpada družbe in družbenih sistemov in vrednot. Družina ni samo  skupnost skupaj bivajočih ljudi  po isto streho, temveč je skupnost, ki jo povezuje ljubezen, zvestoba, spoštovanje, enakost, edinost.... Ne more hoditi vsak po svoje, temveč si člani med seboj pomagajo, ljubijo, spoštujejo. Če to živi posameznik v družini in vsak družina skupaj potem je družina v pravem sorazmerju, razumevanju in sožitju. Vse to pa prinaša tudi notranje zadovoljstvo, srečo, veselje in pogum.

Kako gledajo danes otroci na družino – to so starši in otroci. Mladi vedno  p'ričakujejo od staršev pomoč, stojijo ob strani, se lahko zatečejo k njim v varno zavetje, jim poskrbijo hrano...pričakujejo tudi, da se bodo starši z njimi igrali...

Mladostnikom – mladi vedno mislijo, da jim je družina v oviro, radi bi to in ono, pa stojijo starši zadaj, večkrat čutijo, da so omejeni v svojih svobodnih željah...

Srednja generacija si ustvarja dom – so v polnem zagonu ustvarjanja bori za službo, za izboljšanje standarda, za lep zidan dom, a se ob tem velikem delu večkrat pozabi, na skupno življenje, zvestobo, povezanost

Starejši najbolj čutijo, da je lastni dom nekaj velikega, svetega, dobrega, lepega....

Namenitev dela dohodnine – za pomoč ljudem v stiski

Vsako leto na Karitas po pomoč pride več kot 120.000 družinskih članov in posameznikov.Vabimo vas, da z namenitvijo dohodnine pomagate tudi Vi. Sredstva dohodnine bodo uporabljena za programe pomoči v vaši škofijski in župnijski Karitas.

Dohodnina je davek na  letne prihodke. Namenitev dela dohodnine za vas ne predstavlja nikakršne finančne obremenitve ali stroška. S tem samo državi določite da (0,5%), ki ga vam država v vsakem primeru vzame, namenite izbrani dobrodelni organizaciji. Za namenitev dela dohodnine se vam ni treba odločati vsako leto znova. To velja za nedoločen čas. Odločitev velja že za tekoče leto, če jo davčni urad prejme do konca leta. Lepo prosimo, če sprejmete to povabilo in željo in s tem pomagate delovati Karitasu. Obrazec je na pultu in ga izpolnite in podpišite spodaj.               Hvala vsem, ki se boste odločili za sodelovanje.

 

 

Teden Karitas – 24.11. – 30.11. 2014

Ponedeljek 24. 11.  Lepo vabljeni k molitvi za mir v Siriji in Iraku. K molitvi – sv. maši posebej vabimo člane Karitas in sodelavce in vse župnijsko občestvo. Smo solidarni z vsemi, ki trpijo v svetu?

 

Sreda 26.11. – Romanje na Ponikvo, kjer bo daroval sv. mašo predsednik slovenske Karitas škof Metod Pirih, ob 12.00 uri, ob 14.00 uri kosilo, ob 16 uri je generalka  za večerni prenos TV koncerta. V času koncerta in tudi še ves december bo Karitas zbiral sredstva za pomoč slovenskim družinam v stiski. Za večerni koncert je potrebna vstopnica, ki znaša 10€ za posameznika.

 

Nedelja 30.11.  Nedelja Karitas

Kar nekaj prireditev se bo zvrstilo na temo v Družini sem doma, zaključili pa ga bomo z nedeljo Karitas. Tudi nabirka te nedelje je namenjena župnijski in slovenski Karitas. To je tudi lepa priložnost, da se zahvalimo  vsem darovalcem in sodelavcem, ki pomagajo lajšati stiske.

VABILO -  VABILO – ROMANJE  2015

Župnija Borovnica in Ariturs  iz Maribora vabita na romanje v Francijo, Španijo in Portugalsko. Romanje se bo odvijalo 8 dni. Vsa tri svetišča so ena največjih romarskih krajev sveta – Lurd, Fatima in Compostela. Ti kraji so tudi najbolj priljubljeni romarjem sveta. Na teh krajih se je po Mariji nebo dotaknilo zemlje, ko je nagovorila pastirje, deklico Bernardko...Prošnja je bila – mir, molitev, spreobrnitev...Najstarejša romarska pot pa je pot v Kompostelo, k Jakobu apostolu Starejšemu. Na to pot so se podali tudi naši predniki peš in še danes mnogi romarji opravijo del poti peš – za pokoro, za spreobrnitev, za zadoščevanje, iz ljubezni do svetega. Romanje bo potekalo od 26 maja do 2 junija.. Cena je 849€.

Popust na hitro prijavo je 100€ do 15.1.2015. Lahko odplačujete na obroke do konca leta 2015. Tja se gre z avtobusom, nazaj z letalom. Več pa preberite na programu – listu, ki je izdan za to potovanje. Dobite ga zadaj na pultu. Romarji, čimprej se prijavite v župnijski pisarni, tudi na Škofljici.

 

Sestanek za Karitas

Člani in prostovoljci Karitas lepo vabljeni na srečanje, ki bo v ponedeljek 24.11. po večerni maši. Ves teden je posvečen in dejaven v duhu karitativne dejavnosti. Z vnemo pomagati potrebnim in preizkušenim bratom se bomo zbrali na pogovor in nato tudi k samemu delu. Povabite še koga svojih znancev in prijateljev k sodelovanju. Vsak kristjan je povabljen k tej dejavnosti. Jezus pravi: »kar ste storili kateremu teh mojih najmanjših bratov ste meni storili. V tem tednu boste izdelovali tudi adventne venčke, da jih bomo lahko v nedeljo ponesli na svoje domove. Vabljeni.

 

SLOMŠKOVA BRALNA ZNAČKAVse navdušene in malo manj navdušene bralce vabimo na letošnje prvo srečanje, ki bo v soboto, 29. novembra 2014, ob 9.30. uri v pevski sobi. Seznam knjig, primernih za posamezno starostno skupino otrok, je prilepljen na oglasni deski pred učilnicami in v hodniku pred vhodom v cerkev. Da bo branje prijetnejše, bomo izvedli tudi ustvarjalno delavnico. Prijazno vabljeni predšolski in šolski otroci.

Gledališče Pod mostom iz Velike Loke pri Grosupljem  vabi na ogled uprizoritve komedije MOJ JURE, ki bo v soboto 29.11. ob 19.oo uri v kulturni dvorani na Škofljici. Lepo vabljen.

Srečanje za starše birmancevSrečanje bo v torek ob 18 uri  v zakristiji. Vse starše birmancev vabim na srečanje. Za mlade je birma tudi velik korak v življenju vere. Ne prepuščajmo vsega tega na ramena mladostnikov, ker tega niso sposobni  in potrebno je tudi da dozorevajo v spoznavanju vere in verskega življenja. Birma ni konec, ampak je dejanje v katerem naj bi zrasli močnejši temelji za prihodnost. Odkriti življenje v luči vere. Starši pridite

Prva adventna nedelja  30.11. 2014

Advent namdaje veliko lepih priložnosti z poglobitev našega verskega življenja., ne samo nam odraslim prav tako tudi otrokom ali pa mladini. To ni čas žalosti, temveč tihega, mirnega hrepenenja po rojstvu, po Odrešeniku. Otrci bodo prijeli advnetni koledar, ki ga s pridom uporabimo za oblikovanje adventnega časa. Naj ne gre vse to mimo nas. Ne govorimo, nimamo časa. Storimo to za otroke!

 

Godovi in mašni nameni 24.11. – 30.11. 2014

pon. Andrej...........v čast MB za zdravje, ob 18 uri

tor.   Katarina........v dober namen, ob 7.3o zj.

sr.    Valerij...........za + Jožefa Fabijan, obl. bo 18 uri

čet.   Modest..........za + Amalija  Zupančič, 7dan, ob 18 uri

                                za + Jožef Hrovat, ob 19 uri na Gum.

pet.   Jakob.............za + Lidija Kotar, obl.ob 18 uri

sob.   Radbod.........za + Alojzij Valentinčič, obl. ob 18uri

ned.   1 adventna.....ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                ob 10 uri za ++ Kumše in Blatnik

 

V adventu Marija trka na naša vrata. Ji bomo odprli?

V nedeljo gremo z ministranti po mah. Pridružite se nam!

Miklavž že pripravlja darila in se pripravlja na obiskl!