V leto 2015

Zvrst: 

 

V    LETO   2015

 

Par dni novega leta bomo že preživeli, ko boste brali Naš glas tudi v novi majhni prenovi. Na prvi strani zgoraj je prikazana procesija sv. Rešnjega Telesa v naši župniji. Procesija sv. Rešnjega tlesa naj bi bila vrhunec verskega življenja in pričevanja vere v župniji. Če je maša in liturgija središče  verkega življenja, je dejanje procesije izpričevanje vere pred svetom. Pričuje pa vsak kristjan s svojim življenjem. To leto pa obhajamo tudi leto posvečenega življenja. Namenjeno je predvsem redovnikom in redovnicam, ki se posebej trudijo za pot življenja po evangeliju, prav tako pa smo mi vsi poklicani, da živimo posvečeno življenje. Poseben dan posvečenja bodo redovniki obhajali 2 febrarja – na praznik Jezusovega darovanja.

Svoje nmandatno obdobje počasi zaključuje ŽPS. V petih letih smo se zbrali kar k lepemu številu sej in iz tega je prišlo tudi nekaj novih idej in dejavnosti v župniji. V letu, ki je pred nami bomo izbirali nove člane za novo petletno obdobje. O tem nam bodo spregovorili tudi naši slovenski škofje v pastirsekm pismu za post: Vsak vernik naše skupnosti lahko veliko doprinese s svojim delom vsej župniji – nekdo pomaga z idejo, drugi z molitvijo, tretji z svojo razigranostjo... Tudi tvoj talent čakamo! Velikokrat je še v Cerkvi prisotna »neka zadržanost«.

Prostovoljci  2014

Najbrž se v nobenem društvu ali v civilnih organizacijah ne naredi toliko prostovoljnih ur kot prav v Cerkvi – cerkvenem življenju in tudi za druge. Koliko prostovoljnih ur naredijo pevski zbori, sodelavci Karitas, člani ŽPS, ministranti in prav tako tudi vsi, ki se posvečajo čiščenju prostorov cerkve, župnijskih prostorov...Lahko z veseljem ugotavljamo, da je to ogromno število ur, ki omogočajo delovanje župnijske skupnosti in vnašajo zvežino in povezanost med sodelavci. Vsako leto vnesemo  v oznanila imena vseh, ki se posvečajo čiščenju – v cerkvi in njeni okolici. In če sedaj to število imenovanih pomnožimo še s tri ali štiri, bomo našli približno število ur, ki ste jih opravili prostovljno v dobro vseh župljanov. Bog povrni vsem, ki si vzamete čas in ga darujete skupnosti S tem tudi pokažete, da vam ta skupnost nekaj pomeni in da želite biti z njo povezani. Prav je da se skupine med seboj pogovorite in si pomagate.

V letu 2014 so sodelovali pri čiščenju cerkve na Škofljici: Marinka Švigelj, Brigita Švigelj, Romana Travičič, Rok Treven, Mojca Treven, Urška Treven, Metka Poje, za cvetje darovali Minka in Polona Poje, Goršič Marija  Dol. c: Kovačič Martina, Goršič Marija Ravenska pot; Goršič Lojze, Škufca Jožica, Goršič Marija Dol.c. Bavdek Sonja, Štepec Barbara, Šeme Marija, Bozja Mojca, Bozja Stane, Gruden Ani, Druden Franc, Rigler Janez, Stanka, Zgonec Martina, Volkar Marija, Mramor Anica, Ficko Milica, Zagorc Ivanka, Kovačič Jožica, Kovačič A, Hrvatin Pavla, Zaletel Mari, Hosta Bernardka, Škufca Sonja, Martinc Ciril, Martinc Ana, Omahen Marija, Juvanc Marija, Zupanc Andrej, Zupanc Jolanka, Martinc Maja, Martinc Janez, Križman Julka, Vešligaj Sikva, Štaba Ivan, Martinec Ivan in Jelka, Jurkovič Dragica, Jurkovič Martina, Mušič Fani, Mušič Anton, Hranjec Nada, Podržaj Erna, Jaka, Tomšič Marija, Hranjec Nada, Mušič Anton, Fani, Hosta Tone, Štaba Ivan, Martinc Janez Maja, Buh Nuša, Ferbežar Ani, Trtnik Tone, Trtnik Pavla, Trtnik Ani, Zagorc Beti, Kastelic Tončka, Kraškovic Marija, Kraljič Angelca, Ščavničar Darinka, Kraljič Angelca, Trtnik Pavla, Trtnik Ani, Buh Nuša, Škrabec Ljuba, Kastelic Tončka  /se nadaljuje/

Srečanje starejših

Že nekaj let se srečujemo vsak prvi ponedeljek v mesecu na skupno srečanje. Pogovarjamo se o mnogih stvareh, skušamo iskati tudi odgovore na različna vprašanja življenja – Cerkev in starejši, kako smo preživeli svoja mlada leta, kako ostati tudi v teh letih čim manj odvisen od drugih, kako naj bi gladali na domove za ostarele, kako povezovati mlajšo in starejšo generacijo, kakšno vlogo imajo stari starši pri vzgoji otrok, kako se duhovno bogatiti v letih zorenja...Večkrat smo gladali tudi posnetke potovanj v različne kraje sveta. Vse to nas bogati in povezuje. Vabimo vas, da se nam pridružite vsak prvi ponedeljek po večerni maši Več glav več ve!

 

Sv. Pismo  - knjiga življenja

Že dlje časa je na slovenskem revija Božja beseda danes. V tej reviji, ki izhaja štririkrat letno in vsakokrat prinaša veliko lepega in za nas kristjane koristnega. Vsebina je seveda posvečena sv. Pismu – pričevalcem in iskalcem, ki hrani našega duha. Vsaka skupina, ki bere sveto pismo in išče odgovore za svoje življenje jih išče na svojski način. Tudi v naši skupini je tako. Z nami pa je vedno tudi gospa Jana Podjavoršek. V sami reviji se nam predstavljajo tudi posamezne skupine po Sloveniji, saj jih ni tako malo. Teh bibiličnih skupin je okrog 200. Sv. Pismo nas bogati in povezuje. Vabljn si tudi ti in s teboj tudi tvoj prijatelj, prijateljica. Kristjan mora odkrivati in spoznavati besedo svojega Učitelja. Vabljen vsak prvi torek v nesecu ob 20 uri. Letošnje srečanje bo v nedeljo sv. Pisma – 25.1. 2015 ob 15 uri v Antonovem domu na Viču.

 

Molitvena srečanja

Vedno znova se pojavljajo želje in prošnje po molitvi. Izrazi ti jo prijatelj, sami čutimo potrebo po molitvi, pride do krize zdravja, tudi mati Cerkev nas prosi naj molimo vsak mesec za določene potrebe – po namenu papeža, naših škofov, misijonski namen, za potrebe župnije...V ta namen se zbiramo v sredo ob 19 uri v zimskem času. Tudi ti rešuješ svet  z molitvijo pridruži se nam in nam pomagaj spreminjati obličje sveta. To sredo bomo prosili in molili za mir na svetu- predstavniki različnih veroizpovedi, da bi redovnmiki z vesljem služili ubogim, da bi sv. Pismo brali in po njem tudi živeli, da bi tu črpali  moč za našo vero. Seveda bomo poleg teh prošenj dodali tudi svoje, osebne in za župnijo.

 

Praznik sv. Treh kraljev /6.1./

Že na predvečer praznika bomo obhajali tretji sveti večer. Pokropimo in blagoslovimo svoj dom v duhu vere in zaupanju v Boga. Ta večer naj bo posvečen mladim – da bi se svoje vere veselili, da bi iskali trden temelj svojemu življenju, da bi jih ne motili klici časnega sveta, da bi pogumno stopali v veri življenju naproti. Z molitvijo jih podprim-

In se z njimi tudi o veri radi pogovarjajmo. Morda jim bomo v tem letu pomagali tudi z revijo Ognjišče ali pa z temami, ki so sredi Tednika Družine za mlade. Ne čakajmo, saj se bo samo vse uredilo. Družina daje in usmerja mladi rod. Na dan sv. Treh kreljev pa bodo pri maši sodelovali tudi letošnji koledniki, ki so pomagali svojim vrstnikom po deželah sveta. Vsi, ki ste prejeli adventni koledar in ste ves advent zbirali za misijone boste tudi na dan sv. Treh kraljev prinesli svoje darove na oltar pri sv. maši. Hvala vsem darovalcem darov in kolednikom za opravlejno delo.

 

Mesc verskega tiska

Še vedno se oznanja božja beseda tudi po pisani in tiskani besedi. Marsikoga doseže samo na ta način. Pustimo kdaj svoje že prebrano Ognjišče na mestnem avtobusu, v čakalnici, pri frizerju...Vera nas ozdravlja in nam vliva poguma. Tega želimo tudi drugim, tudi domačim...

Cena verskega tiska – Družina 93.5o, Ognišče 28.5o, Mohorjeve knjige 45, Misijonska obzorja 9, List Prijatelj 11,7o. Sezite po verski literaturi in se pogovarjajte o člankih. Naročite tudi mlade družine!!

 

Zahvala  za darove ob nabirki in za biro čez leto!

 

Reden verouk se začne v ponedeljek za vse razrede. Seboj vsi prinesite liturgične zvezke.

 

Godovi in mašni nameni 5.1. – 11.1. 2015

pon. Milena.............po namenu, ob 18 uri

tor.   STK................za + Mikulčič Roman, obl. ob 9uri

                                  za + Krisitna Jerebic, ob 18 uri

sr.    Rajko...............za ++ Živanovič, ob 18 uri

čet.   Severin............za + Anton Anžič,  obl. ob 18 uri

pet.   Andrej.............za + Boštjan Bučar, obl. ob 18 uri

sob.  Gregor..............za + Vili Gracar, obl. ob 18 uri

ned.   Jezusov krst....ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                  ob 10 uri za + Leon Henigman

Tečaj za zakon – 12-16.1.ob 17 uri – Lj. Krekov trg 1

V kiosku – koledarji in kadilo za sv. Tri kralje, olje...