V razmislek ob žegnanju

Zvrst: 

 

 

OB   ŽEGNANJU   V   RAZMISLEK

 

Bogato versko izročilo, ki je bilo nekdaj slovenskemu človeku trdna opora pri odločanju za Kristusa za vero in za življenje po njej, danes ni dovolj za odločitev za vero in življenje po njej. Verski ljudski običaji, ljudske pobožnosti, nabožna literatura in ljudska umetnost so opora veri, vendar se mora vsak človek osebno odločitizanjo na podlagi osebne izkušnje Boga, evangeljskega oznanila in njegovih vrednot. Okolje, v katerem si človek od rojstva naprej nabira te izkušnje in se srečuje s pričevalci za Kristusa, so zlasti družina, župnija, soseska in druga živa cerkvena občestva.  /Izberi življenje 87/.

Ker so naše župnije marsikje prevelike, v njih posameznik pogosto ne najde tiste sprejetosti in razumevanja, po katerih v svoji notranjosti hrepeni. To lažje najde  v manjših živih občestvih, kjer  med člani vladajo bratski in sestrski odnosi. Zato je tam, kjer je to mogoče potrebno oblikovati občestva, ki bodo zadovoljila posameznikova upravičena notranja pričakovanja. Kjer pa so že, jih velja z odprtostjo sprejemati in spodbujati.

To pomembno vlogo imajo različne skupine znotraj župnijskega občestva. To lahko uresničijo tudi podružnična ali oltarna občestva. /IŽ 89/.

Molitvena skupina – se predstavi

 

Molitvena skupina  se v naši župniji zbira vsako prvo sredo v mesecu ob 20.oo uri v poletnem času, ter ob 19.oo uri v zimskem času. Če je le mogoče se udeležimo molitve. Čas skupne molitve je 30 minut. Molitvena ura je največkrat pred Najsvetejšim.

Molitev je sestavljena iz slavilnega, častilnega in prosilnega dela. Večkrat preberemo tudi odlomek iz sv. Pisma, pa tudi lepe misli nabožnih pisateljev – sestavek za spodbudo. Prebrani odlomek spodbuja k razmišljanju in nas vabi tudi k tihosti in osebnem odgovoru. Porodijo se nam tudi osebne prošnje in želje, ki jih vključujemo v skupno molitev. Velikokrat prosimo za ves svet po papeževem namenu, naših škofov in prav tako tudi za svoje osebne težave in težave naših bližnjih.

Po vernih Jezus želi nadaljevati svoje delo odrešenja, blagoslavlja male, ozdravlja bolne, uči nevedne, odpušča grešnikom in se razdaja v ljubezni. Kako pa naj vse to nadaljuje, kako ga naj spoznajo, če ne bo oznanjevalcev? Če ne bo velikodušnih fantov in deklet, ki bodo pripravljeni zapustiti vse, se popolnoma predati  službi Bogu in ljudem, ter postati njegovi najožji sodelavci.

Zato je nujna molitev za svetost poklicanih, za nove duhovne poklice, molitev za družine, za mlade, molitev za potrebe župnije, molitev za domovino, za otroke, za rajne, trpeče, za razbite zakone, za nerojene, za begunce, za sosesko…

Molitev dela čudeže. Molitev združuje človeka z Bogom. Ljudje potrebujemo bližino Boga in sočloveka na vsej življenjski poti. Kolikokrat te poti postanejo težke in strme in ne znamo več naprej; ko pride bolezen, nerazumevanje v družini, izguba dragega sopotnika, izgube službe…

Človek v stiski išče pomoč, da bi ob pravem času znal narediti prav. Bog nam omogoča, da se pogovarjamo z Njim v molitvi.

Dobrodošel je, ki ima dober namen, rad moli in čuti potrebo, tudi mladi.

Večer končamo v kratkem prijateljskem klepetu.

Silna je moč molitve – PRIDRUŽITE SE NAM.

Za molitveno skupino  - Franc Šmalc

Vabljeni med PRO – jevce

Izšla je nova številka  revije Prijatelji radija Ognjišče, ki jo izdaja radio Ognjišče. Vzemite jo brezplačno na pultu v avli. Če pa bi želeli postati podporni član Radia Ognjišče, ker ga radi poslušate b omo te vaše odločitve zelo veseli.

 

Župnijski dan – 2015 – V soncu ali v dežju pod skupno streho

V sredo je bil zopet pripravljalni sestanek, ki pripravlja vse potrebno za letošnji župnijski dan. Ugotovili smo lahko, da priprave nemoteno potekajo. Že sami ste opazili, da bomo letos pod novo streho in da nismo posebej v skrbeh, če bo močno sonce ali tudi slabo vreme. Mnogi ste že pripravljeni svoje obrtniške izdelke ponuditi za srečelov, ki ga pripravljamo tudi za letošnji župnijski dan. Nekateri so se že izkazali s svojimi dobitki in darovi. Tudi mi smo se že dogovorili za letošnji glavni dobitek – namenjen je predvsem mladim. Naj bo nekaj radovednosti, ugibanja. Tudi mnogi drugi dobitki bodo imeli veliko ceno in se približajo glavnemu dobitku. Še vedno pa pričakujemo vašo pomoč pri pripravljanju srečelova. Vsako leto znova z veseljem ugotavljamo, da je veliko želja po dobitkih – lahko so v naravi – drva, gnoj, krompir, razne strojčki, doma izdelane stvari, razni pribori…Sodeloval bo ansambel Štrukelj, pevci, družabne igre, celo čarodeji so na vidiku…Cene hrane in pijače so ostale nespremenjene iz prejšnjih let. Upam, da ne bo nikomur dolgčas, če se bo vsaj udeležil župnijskega dneva. Vabljeni, pripeljite tudi svoje prijatelje in znance.

 

Vabilo k šmarnicam – še zadnji teden imamo. Zahvalimo se naši materi Mariji za vse dobro, kar nam izprosi pri svojem Sinu Jezusu. Morda še nismo bili letos pri šmarnicah? To je za nas dobro in v našo srečo in blagoslov. Šmarnice obhajamo vsak večer ob 19 uri.

 

Vodnik po duhovnih vajah

Družina je izdala odličen vodnik po duhovnih vajah v poletnih meseci za vse starosti – otroke, srednješolce, za odrasle in tudi družine. Nekaj svojega časa uporabimo tudi za našo duhovno utrditev, na duhovnih srečanjih, ob raznih predavanjih, taborih. Ker mnogi nimate naročene družine si oglejte ta vodnik v avli in se pogovorite doma o udeležbi. Lepo vabljeni. Če ni kaj razumljivo pa povprašajte voditelje.

  

Oratorij v župniji

Te dni bomo zbirali prijave za oratorij, ki bo letos potekal proti koncu avgusta, po petnajstem. Čimprej se prijavite. Je dobro za vse.

Maše v juniju se bodo začele ob 20 uri. Pridi.

 

Tuj spovednik – na razpolago bo prihodnjo nedeljo pri maši na Škofljici in prav tako na Gumnišču, ob 10 uri. Jezus nam po duhovnikih deli odpuščanje, usmiljenje, da lahko ponovno zaživimo življenje v povezanosti z Bogom in bližnjimi. Vabljeni.

 

Žegnanjska nedelja na Gumnišču

Kako so starši veseli, ko pridejo otroci domov in se skupaj poveselijo, si pripovedujejo o življenju, o doživetjih, o uspehih in neuspehih, o stvareh, ki jih prinaša vsakdanje življenje.

Tudi mati Cerkev je vesela, ko si v okrilju cerkve zberejo njeni otroci. Vsi ki so krščeni, vsi, ki so se naselili v ta kraj, vsi mladi, zakonci in priletni, vse sprejema brez razlike. Vsi smo otroci Cerkve in imamo skupnega Očeta, Odrešenika in duhovno mater Marijo. Tudi Jezus nas v svoji oporki vabi, da bi bili vsi eno. Naj bo praznovanje in nedelja priložnost za zahvalo Bogu, za večjo povezanost med nami, za okušanje večnega veselja, ki nam ga posreduje sv. Trojica. Vabljeni na žegnanje v nedeljo ob 10 uri.

 

Osrednja slovesnost  ob godu bl. A. Grozdeta. Škof Andrej Glavan bo maševal na Zaplazu ob 10 uri  30 maja. 2015.

 

Obletna maša v Kočevskem Rogu bo 14. junija ob 11.uri.

 

Godovi in mašni nameni  25.5. – 31.5. 2015

pon. MMC………za + brata in starše Serajnik, ob 19h

tor.   Filip………..za ++ Gale, ob 19h

sr.     Alojzij……..za + Milan Centa, obl. ob 19h

čet.   Just…………za + Ljudmila Kraškovic, ob  19h

                               za ++ vaščane Gumnišča, ob 20h

pet.   Maksim……..za + Jožef Glad, obl. ob 19h

sob.   Kancij………za + Ciril Smole, ob 19h

ned.   Sv. Trojica….ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                 ob 10 uri  za + Kristina Jerebic

 

Vabljeni na romanje na sv. Višarije. Maše so 10, 11, 12, 15h.