Vaše obnašanje do domačih

Zvrst: 

 

 

 

VAŠE  OBNAŠANJE  DO  DOMAČIH

 

 

To obnašanje se večkrat razlikuje od obnašanja do prijateljev ali celo popolnih tujcev. Takoj ko se odprejo vhodna vrata spremenimo svoj ton glasu. Toda če želite resnično ljubezen živeti boste najboljše dali tudi domačim. Na tem mestu je treba spremeniti tudi naš odnos do domačih.

Kralj Salomon je zapisal kot modrost: »Bolje je prebivati v kotu na strehi, kakor s prepirljivo žensko v skupnem domu.« Kako pomembna je obzirnost pa se morajo  učiti še zlasti možje. Obziren mož bo odkril kakšno obnašanje je primerno in se bo tako tudi obnašal.

Dva največja vzroka za neolikanost sta – nevednost in sebičnost. Oba sta slaba. Zato potrebujemo veliko pomoči in vaje. Pravila poznate in se ne zavedate, da jih kršite. Kako težko morda živi drugi z vami.

Zastavite si vprašanja: A/kaj zakonec meni o tem, kako se pogovarjate z njim?; b/kako vaše obnašanje vpliva na njegovo samospoštovanje?; c/bi mož ali žena rekla da ste vzvišeni in neprijetni.

Da bi se lažje spodobno obnašali par načel:

1/Ravnajte z zakoncem tako , kakor bi želeli sami, da on ravna z vami.

2/Do zakonca bodite tako uvidevni kot do prijateljev in tujcev…

3/Bodite pozorni na to kaj vas je zakonec prosil, da naredite ali opustite. Če ste v dvomih ga vprašajte.

 

 

Starši – birmanci – botri

 

Pastoralni vidiki botrstva

 

Botri so predstavniki občestva.  Pri birmancu predstavljajo župnijsko skupnost, ki prosi in moli za mlade, ki stopajo na pot vere. Birmancem so zgled v življenju, priče za vero, da mlad fant vidi v botru človeka, ki rad moli, se Bogu izroča in Boga prosi pomoči. Vedno znova skrbi za svoje versko izobraževanje in se udeležuje tudi raznih predavanj, ki govorijo o veri. Seveda pa je boter tudi opora dekletu in fantu na poti vere. Že doma se otroci srečujejo danes z mlačnostjo o veri / maši ne gredo ne starši, ne bratje in sestre in gotovo je v tem primeru, da se otrok upre, kako, da je ravno zanj tako nujno. Otrok se ozira na to kar je tudi staršem in bratom in sestram vrednota, za kakšne stvari se v naši družini trudimo, delamo, skrbimo /šport, TV, potovanja, šola, delo, zdravje…/ v tem sestavu pa ni molitve, ni maše, ni dobrih del, ne govori se o Bogu, ni stika z Cerkvijo…

Sami birmanci bi se lahko obrnili tudi na starejše, bolnike ali na prijatelje, ki bi za njih v življenju molili. Tako bi bil birmanec duhovno povezan. Tako bi tudi starejši in bolniki lahko osmislili svoje darovanje, molitev in žrtve za mladi rod, za vero v narodu, kako so tudi sami potrebni in dobrodošli za mladi rod. Zavest, za tega molim, da tudi starejšemu človeku veliko moči in tudi gotovosti in vrednost bivanja. Botrstvo je lahko zato velika duhovna in pastoralna priložnost.

Botrstvo je tudi velika priložnost za samega botra, da poživi stik z Cerkvijo in poživi svojo vero. Seveda mora pomnožiti svojo ljubezen in odgovornost do svojega varovanca. Potrebno je, da ima boter birmanca rad. Prav bi bilo, da bi boter birmanca kdaj povabil k maši, da bi šla skupaj na romanje, na izlet, da se čim več pogovora vzpostavi med njima. Morata pa se pogovarjati tudi kaj drug od drugega pričakujeta, kako bosta tudi po birmi ohranjala stik drug z drugim. Mladostniku po navadi ni na prvem mestu darilo, to je večkrat krinka starejšim, da za tem skrijejo tudi svojo odgovornost in se ni potrebno ukvarjati z mladimi. Pričakujejo oporo v botru. Ne ukiniti botrov, osmisliti kakšna je njegova naloga in odgovornost za birmanca in za Cerkev.

 

NCNG  - + Alojzij Vintar

 

Cerkev veruje, »da je smrt použita v zmagi.« Kristus je premagal smrt. Te zmage more biti deležen vsak človek, ki veruje v Kristusa.

Ob smrti Alojzija so darovali za maše in za potrebe cerkve: hči Marjeta Bedenčič z družino, družina Štrukelj, družina Bedenčič, družina Turk iz Glinka.

Naj se po molitvi in dobrih delih čimprej odprejo vrata nebeškega kraljestva pokojnemu bratu Alojziju. Bog plačaj!

 

Križev pot – danes

Danes ob 18 uri bomo molili križev pot na Gumnišču in to ob 18 uri. Križev pot pripravi komisija za družino. Ker smo v letu družine in več mislimo in govorimo o tej čudoviti skupnosti, ki pomaga mladim na pot življenja in vere je prav, da jo tudi z svojo molitvijo podpremo. Družine pridite k molitvi tudi z otroci in mladimi, zakaj bi morali biti mladi doma ali pa se v tem času zabavati… Jim bomo pokazali, da je življenje tudi preizkušnja, trpljenje, žrtev, da je na tej poti Jezus odrešil ves svet.

Prihodnjo nedeljo bomo križev pot molili pri sv. Trojici na Vrhniki. Odhod izpre naše cerkve bo ob 14 uri. Poromali bomo z svojimi avtomobili. Molivci lepo vabljeni.

 

Maša za prvoobhajance in starše

Tudi to srečanje nas bo vodilo v največjo skrivnost sv. daritve, v srčiko sv. maše. To je dejanje povzdigovanja ali spremenjenja. Kruh postane Kristusovo telo in vino postane Kristusova. Ko je Jezus o tem govoril svojim poslušalcem v Kafarnaumu so ga mnogi zapustili. Tega dejstva niso mogli sprejeti. Tudi za nas ni lahko, čeprav imamo tudi pričevanja, da kruh postane Kristusovo telo in vino kri. Z molitvijo, z ljubeznijo, z razmišljanjem odrivamo tančico te velike skrivnosti. Jezus, ker nas ljubi se nam daje v hrano. Starši in prvoobhajanci povabljeni k daritvi sv. maše, v torek ob 19 uri.

 

Zahvala

Večkrat čez leto vas prosimo v imenu škofije za darove, ki so posebej namenjeni za določene stvari. Danes ste darovali za bogoslovje. Hvala vsem dobrotnikom. Bogoslovcev se spomnimo v svojih molitvah.

12 radijski misijon

Odvijal se bo pod geslom: »Poslalo me je, da oznanim blagovest ubogim«. Radijski misijon bo potekal od 2.4. – 8.4.. Vodili ga bodo lazaristi. Govorom boste lahko prisluhnili vsak dan ob 10.15 in ob 17 uri. Ponovitev pa ob 21 in 23 uri. Vsak večer ob 19 uri bo prenos sv. maše iz frančiškanske cerkve v Ljubljani. Molitev rožnega venca bo ob 20 uri, vsak večer. Spovedni dan bo 7 aprila. Vabljeni. Radi odprite radijski sprejemnik in poiščite postajo Radio Ognjišče in se bogatimo duhovno in se pripravljajmo na veliko noč.

 

Oljčne vejice

Po ustaljeni navadi boste tudi letos lahko dobili oljke za cvetno nedeljo kar v naši avli. Kmetje po Slovenski Istri velikodušno prispevajo obrezane oljčne vejice in jih celo lepo oblikujejo  za uporabo na cvetno nedeljo. Župniki razvažajo po vsej Sloveniji te vejice. Darove, ki jih darujete pa so za popravilo njihovih cerkva. Hvala vsem dobrotnikom.

 

Čiščenje cerkve – april 2017

Vsem, ki ste se trudili za lepoto božje hiše v mesecu marcu in tudi njene okolice se zahvaljujem. V mesecu aprilu bodo nadaljevali prostovoljno delo iz Ravenske doline in Dolenjske ceste. Dogovor veliko pripomore k uspešnemu delu.

 

Godovi in mašni nameni 27.3 – 2.4. 2017

pon. Gelazij…….za + Franc Gruden, obl. Prim, ob 19 uri

tor.  Bojan………za + Ivanka Volkar, ob 19 uri

sr.    Štefan……...za + Ivanka Skubic, ob 19 uri

čet.  Amadej…….za + + Golobič, ob 18 uri na Gum.

pet.   Benjamin….za ++ priporočene v molitev, ob 19 uri

sob.  Tomaž…….ob 7.3o za duh. in red. poklice

                             ob 19 uri za + Mirjam Malič, obl.

ned. 5 postna……ob 8 uri za žive in mrtve farane

                              ob 10 uri za + Jožef in Angela Kolovič, obl.

 

Bralci beril v soboto lepo vabljeni v Celje na izpopolnjevanje.

 

Spomladansko čiščenje bo v soboto 1.4. od 8 ure dalje. Seboj prinesi delovno orodje. K čiščenju prisrčno vabim tudi iz skavtske skupnosti. Pokažite svoj interes za naravo, za domače okolje za lepoto kraja kjer prebivate in delujete. Lepo vabljeni tudi mladi iz mladinske skupine in oratorija .