Vabila - Slovenske karitas

Zvrst: 

 

VABILA   - Slovenske  karitas

 

Slovenski Karitas tudi letos pripravlja različne akcije in spodbude za preživetje postnega časa. Vabijo nas k molitvi, dobrim delom in odpovedi

1.Štirideset dni brez alkohola – Vse ljudi odprtega srca vabimo k postni spodbudi: 40 dni brez alkohola v znamenju solidarnosti z tistimi, ki trpijo zaradi alkohola. Naslov letošnje akcije je: »Ali si upaš?« Tudi letos bo srečanje na Brezjah 8.3. ob 10 uri. Na Sveti gori pa 30.3. – romanje, križev pot in maša. Vabljeni.

2. Dobrodelna akcija – Ne pozabimo. Ta pomoč poteka skupaj s tednikom Družina v bližnjih balkanskih državah, kjer živijo tudi Slovenci. Z vašimi darovi smo jiim lani pomagali do večje pošiljke hrane, obleke, obutve, šolskih potrebščin in pralnih praškov. Pomagajo tudi mladi iz katoliških gimnazij. Ob naših stiskah ne pozabimo naših bratov.

3.Dobrodelna akcija – Pomagajmo preživeti – ta sredstva bomo zbirali okrog velike noči. To bo za naše ljudi, ki so izgubili složbo, neredne plače ali se   znašli v hudih težavah. Ta pomoč bo predvem v hrani in higienskih pripomočkih

4. Petkov postni dar – Skupaj pomagajmo Jezusu in številnim ljudem v stiski nositi križ. Povabljeni smo, da vsak petek v postu preživimo skromno, solidarno in v božji bližini. Z odpovedjo nepotrebnim stvarem lahko vsak petek nekaj sredstev ali časa privarčujemo in to namenimo ljudem v stiski.

5.Ledena ujma -  Prosimo vas za zbiranje sredstev v vaši župniji. Pri nas bo to ves postni čas in bomo skupaj oddali dar. Hvala vsem za  kakršnokoli pomoč. Bog plačaj!

 

Ti  si ljubezen

 

Mati Terezija pripoveduje: »Pred nekaj meseci so našli na ulici Melbourna moža, alkolholika, ki je živel že mnogo let v tej državi. Sestre so ga odpeljale v svoj dom. Ko je videl kako so ravnale z njim, kako so skrbele zanj, mu je nenadoma postalo jasno: »Bog me ljubi.« Zapustil je dom in se ni nikoli več vdal pijači. Vrnil se je k svoji družini, vrnil se je k svojim otrokom. Zopet je začel redno delati. Ko je dobil prvo plačo, je prišel k sestram, jim izročil denar in rekel: »Želim, da ste še za druge bžja ljubezen, kot ste bili zame.

Človekovo srce je ustvarjeno za ljubezen. Zato se more zadovoljiti le s takim Bogom, ki ljubi, ki je Ljubezen. Res ga Sveto Pismo tako predstavlja. On je naš najboljši Oče, naš največji Prijatelj, naše Vse. Ljubi nas neskončno bolj, kakor more najboljša človeška mati ljubiti svojega otroka. To je Bog sam povedal in dokazal na svojem učlovečenem  in na križu razpetem Sinu. Božji Sin se nam je iz ljubezni osebno približal do Otroka, do Zavrženca na križu, do podobe kruha in vina, do lačnega in žejnega, do tujca in nagega, dobolnika in zapornika. Povedal je namreč, da je v vseh teh on sam navzoč.

Svojo ljubezen do nas je Bog pokazal že s stvarjenjem sveta in človeka, ki ga je postavil za krono stvarstvu. Ssvojo ljubeznijo svet in človeka naprestano vzdržuje v bivanju.

Sveto Pismo razodeva, kako se Bog zanima za človeka. Spomnimo se na starozavezne očake in preroke, na Jezusa Kristusa, Devico Marijo, apostole in druge Jezusove učence.

Sveto Pismo božjo ljubezen primerja očetovi in materini ljubezni. Jezus nas uči, naj se na Boga obračamo kot na Očeta. Najlepšo molitev, ki jo je nas naučil, začenjamo z besedami: »Oče naš, ki si v nebesih. Kristjani smo božji otroci. To smo postali pri sv. krstu. Sv. Janez Evangelist vzklika: »Poglejte kakšno ljubezen nam je podaril Oče! Celo božji otroci se imenujemo in to tudi smo!«

Vse kar nas obdaja je božji dar za nas. Svetniki so videli v vsaki cvetlici, travi, ptici... posebno božjo pozornost. Bog nam s svojo ljubeznijo služi.

Oddane sv. maše – Ob obisku g. Karla Geržana sem mu izročil 12 sv. maš za + očeta Alojza Kastelic v dogovoru z domačimi. Hvala za razumevanje.

 

Čiščenje cerkve 2013

V mesecu avgustu so pospravljali in skrbeli za lepoto božjega hrama sodelavci – iz Šmarske ceste čez progo, Reber in Dole pri Škofljici. Svoj čas so namenili za skupnost – Gruden Fani, Petrič Slavka, Rebolj Silva, Gorišek Karli, Gorišek Irena, Cigale Angelca, Cigale Pavel, Papež Franci, Rebolj Silva, Štajnar Ivanka, Rebolj Silva, Skubic Ivanka, Živanovič Ksenija, Turk – Dolinar Marija, Hribar Joži  in Babnik Stanko sta dala za rože. Jožica Žalac, Jožica Grm, Nina Špolar, Štajnar Ivanka, Papež Franc, Slak Marija, Živanovič Ksenija, Bradač Julka in Drobnič Marta. Vsem sodelujočim gre zahvala za opravljeno delo.

 

Križev pot  - postni čas

Molitev križevega pota spada med ljudske pobožnosti. V krščanski duhovnosti ima zelo velik pomen. Komaj kaj drugea tako vpliva na človeka kakor molitev križevega pota. Gremo za trpečim Gospodom. Zato je ta molitev še posebej primerna za postni čas. To je odlična kontemplativna molitev. Najprej so jo poznali romarji v Jeruzalemu. Hodijo po poti po kateri je šel tudi sam Jezus Kristus na Kalvarijo. Tako, ko gremo z Njim podoživljamo njegovo trpljenje in to nam pomaga na poti do svetosti. Jezus je Favstini Kovalski razodel: »Ena ura premišljevanja o mojem bridkem trpljenju je većje zasluženje, kakor pa celo leto bičanja do krvi. Gospodove ljubezni smo tudi deležni. Križevega pota ne molimo le skupaj v cerkvi, ali zunaj na prostem, ali v kakšni večji kapeli, prav je da križev pot molimo tudi doma v krogu družine ali sami zase ali v času bolezni. Se bomo zavzeli za te velike milosti, ki nam jih Bog želi posredovati?

Sledeč razpored: v Lanišču 9.3. 2014 – komisija za oznanjevanje, na Gumnišču  16.3. 2014 – komisija za bogoslužje, na Škofljici 23.3. 2014 – komisija za družino ob 17 uri in 30.3. 2014 gremo na romanje!

 

Zakonska skupina ima srečanje v ponedeljek ob 20 uri. Lepo vabljeni.

 

Opozorilo Cerkev je božje svetišče, ki je namenjeno molitvi, daritvi sv. maše in bogoslužnim obredom. Prostor je posvečen Bogu. Zato je tudi vsak, ki stopi vanj naprošen, da se dostojno obnaša. Ne uporabljamo mobitelov, ne žvečilnih gumijev, ne klepetamo ne pred mašo in se ne pogovarjamo že v cerkvi ko gremo iz nje. Zadnje čase se je pri nas zelo pomnožilo govornjeob odhodu iz cerkve. Bodimo sami na to pozorni pa tudi druge skušajmo na to opozoriti. Tudi to je lahko za nas postna vaja

 

Duhovne vaje za birmance Stična, Nova Štifta

Birma je pomemben zakrament v dobi odraščanja vsakega kristjana. Zato je pomembna in tudi potrebna dobra duhovna priprava. Še kako pomebna je ob tem tudi molitev in prošnja k sv. Duhu, ne samo tistih, ki se udeležijo duhonih vaj temveč vseh dejavnikov , ki smo s tem povezani /starši, birmanci, duhovnik, vsi verniki v naši župniji, animatorji.../.V Novo Štifto in v Stično naj pridejo birmanci do petka ob 18 uri. Srečanje se bo končalo v nedeljo ob 13 uri. Prispevek za celotno oskrbo  v času duhovnih vaj znaša 35€ na osebo. Birmanci naj seboj prinesejo pisalo, spolno vrečo ali dve prevleki, copate, športna oblačila in primerno obutev za daljši sprehod.

 

Srečanje za botre birmancev 23.3. ob 18 uri

Spoštovani botri – bili ste naprošeni za botra in njihvoi starši so vam izkazali čast in željo, da stojite birmancu ob strani pri verskem obredu in v vsem življenju. Odgovornost ostane – se nekoliko bojite, kako to službo izvršiti. Prav je da to službo vzamete resno. Birmanca boste spremljali v verski rasti, ga vodili k Bogu. Vabim vas na skupno srečanje, ki ga bo vodil g. dekan Klavdio Peterca iz Mokronoga.

 

.

 

Godovi in mašni nameni 9.3. – 16.3. 2014

pon. 4o muč...............za + Jožefa Rupnik, 30 dan, ob 18 ur

tor.   Sofronij..............za + Alojz Kastelic ,30 dan, ob 18 uri

sr.     Justina...............za ++ rajne, ob 7.3o zj.

čet.    Kristina..............za + Franci Perovšek, obl. ob 18 uri

                                     za + Ciril Gale, ob 19 uri na Gum.

pet.   Pavlina...............za ++ Kraškovic, ob 18 uri

sob.  Placid.................poročna za Andrej in Tjaša, Gum ob 16 uri

                                     za ++ Bolta, ob 18 uri

ned.  2 postna.............ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                   ob 10 uri za ++ Lavka

 

Bonton za mlade – telefon izklopimo ali utišamo, če je tako zaželeno. Elktronska pošta ni primerna za vse informacije.