Vera in družina

Zvrst: 

 

VERA  IN   DRUŽINA

 

Kaj je zapisal papež o veri v družini. Prav je da vemo in lahko tudi večkrat prebermo, se pogovarjamo in premišljujemo: »V družini vera spremlja vsa življenjska obdobja, od otroštva naprej. Otroci se naučijo zaupati ljubezni svojih staršev. Zato je pomembno, da starši skupaj živijo vero v družini, ki spremlja zorenje vere otrok. Zlasti mlade ljudi, ki so v tistem življenjskem obdobju, ki je za vero tako večplastno, bogato in pomembno, naj začutijo bližino in ljubečo naklonjenost družine in cerkvenega občestva na svoji poti rasti v veri. Vsi smo videli, kako se mladi ljudje na svetovnih dnevih mladih veselijo svoje vere in si prizadevajo, da bi živeli vedno trdnješo in bolj velikodušno vero. Mladi ljudje hočejo nekaj velikega v življenju. Srečanje s Kristusom, ko se pustijo osvojiti in voditi njegovi ljubezni , razširja obzorja življenja in mu daje trdno upanje, ki ne razočara. Vera ni zatočišče za ljudi brez poguma, temveč razširja življenje. Vera pomaga odkriti veliko poklicanost, poklicanost za ljubezen in jamči, da je ta ljubezen  zanesljiva in vredna, da se ji izročimo, saj je utemeljena na Božji zvestobi, ki je močnejša kakor vsa naša šibkost.«

 

 

Daješ sebe mi v molitvi

Neki verski pisatelj je vprašal učitelja: »Kako človek spozna Boga?«Učitelj mu je odločno rekel: »Tako, da mu srce od tihe meditacije postane belo, ne pa tako, da papir pred njim počrni od verskih spisov.«

Zakaj je v našem stoletju poraslo število nevernih? Mar ne v veliki meri zato, ker so prenehali moliti? Boga niso iskali na kolenih. Razumsko »seciranje Boga brez molitvenega duha je oddaljevanje od Boga. Boga iščemo in najdemo predvsem v molitvi.

Preden človek začne moliti, mora imeti vsaj začetek vere, odprtost za Boga.

Kdor resnično veruje, ta je že v osebni povezanosti z Bogom: Veren človek ne more živeti brez vere. Molitev je hčerka vere. Vera je torej mati molitve. Kakršna je mati, takšna bo navadno tudi hčerka. Velja pa tudi obratno. »Povej mi kakšna je tvoja molitev in povedal ti bom, kakšna je tvoja vera. Ako bomo napredovali v molitvi, bomo napredovali tudi v veri. Vera vernika se pri molitvi najbolj razodeva. Molitev je posebno jasno izpovedovanje vere in njen najlepši izraz.

V Boga v polnme pomenu veruje le tisti, ki ga tudi moli. Za vernega človeka je molitev prav tako bistvena, kakor je za razumnega človeka bistveno mišljenje. Vsa verstva poznajo molitev. Molitev najstaja iz občudovanja Boga in njegovih čudovitih del.

»Gospod, če resnično si, daj,da te spoznam!« Tako ali podobno so že mnogi začeli s svojo molitvijo. Spomnimo se samo na farncoskega filozofa Maritaina, ki je dolgo molil: »Bog, če si, daj da te spoznam.« Bog se je tem iskajočim molivcem dal končno spoznati. Oklenili so se ga z osebno in dejavno vero. Kristjan, ki hoče biti v navezi z Bogom, mora moliti vsak dan.

Pomoč

Vsi, ki imate težave zaradi glutena, se zglasite pri župniku zaradi prejemanja sv. obhajila. Da bi kdo ne  nepotrebnem, saj imamo tudi hostije brez glutena, samo vedeti moramo komu lahko pomagamo. Nekoliko je v porastu ta nevšečnost, ker lahko pomagamo se lahko zglasite.

 

Letošnje jaslice /2013/

Srečali so se sodelavci Ceste ob Barju in Pod Strahom. Zbrali ste se v lepem številu in se dogovorili za sodelovanje. Vsak bo svoje delo opravil in ob tem še drugim pomagal. To je ustvarilo lepo medsebojno sodelovanje in tudi zanimanje. Nabrali ste mah in pripravili še druge stvari. Jaslice zahtevajo  idejnega vodjo in to je bila gg. Rošerjeva. Veliko dela je bilo opravljenega pred polaganjem mahu – ker ste pripravili mlin, tekočo vodo z živimo ribicami, lučke, zatem pa tudi vsa narava in sama izdelava vseh pastirjev in sv. družine, ki jih je napravila gg. Ana Iskra iz Gratove. Vsak pastir in vsi izdelki so iz gline. Vsak pastir je unikatno delo. Na sebi nosijo tudi mnoge pastirke stvari, ki jih pastirji uporabljajo na paši. To je izredna ustvarjalnost. Tudi sami izdelki izražajo hrepenenje in pričakovanje. Gospa je jaslice kot dar poklonila naši župniji v trajno last. Želi pa da bi s pastirji ob pospravljanju in ponovnem postavljanju »primerno« ravnali. Glina je res žgana a so klub temu krhki. Hitro lahko kaj odleti – zlomi se roka, poškoduje se plašč. Zato ne bomo smeli hiteti – potrebno bo previdno ravnati. V centru je hlevček, saj je učlovečenje središče in bistveni del jaslic. Govorijo nam v ta razburkani čas in nas pomirjajo, nam dajejo moči in upanja za prihodnost. Vsem sodelujočim gre zahvala. Tudi cerkev ste polepšali z zelenjem in lučkami. V kapeli ste postavili »švicarkse jaslice«. Vsake jaslice nam govorijo o čudoviti božji ljubezni. Bog se je ponižal in postal človek za nas. S tem pa smo mi postali božji. Hvala, ker oznanjate to veliko božjo skrivnost, na nas pa je da se ob njih radi ustavimo in skušamo dojeti to novo življenje.

 

Pripava na krst

Starši, ki bi želeli krstiti svojega otroka na prvo nedeljo v januarju se še vedno lahko prijavite. Priprava na krst bo v ponedeljek  po večerni maši. Vsi pa smo povabljeni, da kot skupnost molimo za novokrščence. Krščevanje bo v nedeljo 5. januarja 2014 ob 10 uri.

 

 

Novo leto 2014

Leto 2013 bomo zaključili z sveto mašo ob 9 uri dopoldne z zahvalno pesmijo za vse dobrote in vse preizkušnje v tekočem letu. Vsi smo bili s strani Boga dobro sprejeti, vsak izmed nas pa je doživljal tudi razne težave in skrbi. Vse to nam pomaga, da se v prihodnje lahko še bolje odločamo in izbiramo tisto, kar je resnično dobro za nas.V torek zvečer bomo obhajali drugi sv. večer. Blagoslovimo in molimo v zahvalo in blagor v prihodnjem letu. Na novega leta dan se udeležimo sv. maše, ki bo ob 8 in ob 10 uri.

Prvi petek in sobota

Prvi   petek in sobota sta nemenjena češčenju Jezusovega in Marijinega srca. Vsak mesec se izročimo v varstvo Marijinega in Jezusovega srca. Vse naše molitve pa naj bodo usmerjene v češčenje te neskončne ljubezni do človeka. Pridite k meni vsi ki se trudite in ste obteženi. Vabljeni k sv. maši in zakramentom.

 

Dvoje knjižic – Življenje z Besedo in Naj te srečam Gospod

Nadškofija Maribor je izdala dvoje knjižic s prijetno in dobro vsebino – sv. Pisma in svetnikov. V knjižicah boste našli branje, ki nam je še posebno potrebno zdaj ko se vračamo h koreninam vere. Cena je 0, 65 € za knjižico. Lahko jo dobite pri nas ali pa naročite v Maribor po telefonu 059 080 300. Lep dar ob praznovanju!

 

Veroučne ure v prihodnjem tednu bodo v četrtek in petek. Pridite!

 

Fotografirajmo svoje jaslice in oddajmo slike za raztavo – župniku!

 

Čiščenje cerkve – januar 2014

Po enoletnem premoru bodo sedaj prišli na vrsto zopet iz Ravenske poti in Dolenjske ceste. Bog vidi vsako dobro delo. Hvala za sodelovanje in skrb da bo cerkev in okolica čista. Dobra volja je velika moč za skupno delo.

 

Ob devetdnevnici

Mnogi ste sodelovali  pri devetdnevnici – vodilni pevci, cerkovniki, člani različnih skupin v župniji, otroci in tudi starši. Zares ste to leto dobro sodelovali. Lep zgled ste dali mladim. Hvala gre tudi veroučencem, ki so se kar dobro izkazali – a žal ne vsi. Skušali bomo obogatiti tudi petje – prepevanje v cerkvi z kitarami, da bodo otroci pritegnjeni v dogajanja. To naj bo za naprej in kdor razume naj pomaga!

 

Godovi in mašni nameni 30.12. – 5.1. 2014

pon.  Feliks.................za + Marija Hribar, ob 18 uri

tor.    Silvester.............za ++ Kastelic iz Zaloga, ob 9 uri dopoldne

sr.   Novo leto .............za ++ priporočene v molitev, ob 8 uri

                                     za + Janez Blatnik, ob 10 uri

čet.   Bazilij..................za ++ Erjavec na Gum ob 19 uri

pet.  Jezusovo ime........za + Roman Mikulčič, obl. ob 18 uri

sob.  Angela.................za duh in red. poklice, ob 7.3o zj.

                                     za + Janko Ščavničar, ob 18 uri

ned.  2 ned. po bož......ob 8 uri za žive in mrtve frane

                                    ob 10 uri v čast MB za zdravje

Darovi nedelje bodo namenjeni dušnemu pastirju. Hvala!