Voščilo škofov

Zvrst: 

 

 

Voščilo   škofov

 

V času, ko hodimo od groba do groba, z enega vrta ovenelih vencev na drugega, tako pretresljivo zveni beseda angelov ob grobu: »Kaj iščete živega med mrtvimi?« /Lk 24,5/. Žal nas vsakdanjik  preveč pogosto vodi k iskanju med mrtvimi. Hodimo od groba, se vedno globlje pogrezamo v obup in vijemo roke v žalovanju nad mrtvimi upi. Velika noč pa nas vabi, da od grobov odidemo k bratom in sestram. Bratom in sestram moramo sporočiti, da živega ne moremo iskati med mrtvimi. Da je vstal in živi.

Velikonočni kristjan ne hodi več k grobovom, ampak napoti svoj korak k bratom in sestram. S seboj nosi oznanilo vstajenja, oznanilo življenja in veselja. »On, ki so ga razpeli na les in umorili je vstal in živi.« Aleluja. Veselimo in radujmo se! Aleluja.

Vam, ki ste zaradi brezbožnosti in sovražnosti ljudi skupaj s Kristusom zasmehovani, vam, ki ste v svojem trpljenju križani skupaj s Kristusom, vam, ki se je življenje stemnilo, tako, da sonce ne daje več svetlobe in je luna otemnela, vam, ki ste pod bremeni in težo življenja skupaj s Kristusom položeni v grob, vsem vam želimo, da bi v Kristusovem vstajenju doživeli, kako se tistim, ki Boga ljubijo, razmaknejo vsa obzorja in se tudi sredi največje  teme zasvita zora velikonočnega jutra. Vsem voščimo blagoslovljeno veliko noč.

Voščilo  župnika

Zgodovinski dogodek  Jezusove smrti in vstajenja pa je zemeljske zakonitosti postavil na glavo. S Kristusovim vstajenjem  od mrtvih , se je za nas zemljane začelo čisto novo obdobje – doba zmagoslavja življenja, ki bo doseglo vrhunec v poveličanju. Res nas še čaka usoda smrti, tolaži pa nas obljuba prihodnje nesmrtnosti. Naše življenje se s smrtjo spremeni , ne pa uniči. Gospodar življenja je za nas umrl in vstal, trden vir našega upanja v življenje.  Vsem želim blagoslovljene praznike. Kristus je vstal in živi z nami.

 

Molitev ob velikonočni mizi

Ob sveči, ki morda nosi simbol velike noči, je postavljena sredi pogrinjka.

Oče ali mati začneta molitev s križem: V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen. Dobri Bog, vstajenje tvojega Sina Jezusa Kristusa nam daje pogum, da tudi mi premagujemo temo in prinašamo luč. Zbrani ob naši velikonočni mizi te prosimo; Blagoslovi naša velikonočna jedila in naše delo, da bomo imeli dovolj zemeljskega kruha in ga radi delili tudi z drugimi. Blagoslovi tudi nas, da bomo povezani med seboj, premagovali križe in težave in se veselili lepote življenja. Po Kristusu našem Gospodu. Skupno molimo Oče naš…Končamo z molitvijo s križem. Drug drugemu zaželimo »Bog žegnaj – Bog lonaj«

 

Skupnost katoliške mladine – Skam

V zgibanki programov Skupnosti katoliške mladine za pomlad in poletje boste lahko izbirali med duhovnimi vajami, romarji, počitniškimi programi na morju, šola za animatorje in še drugimi dogodki, ki se bodo odvijali v prihodnjih mesecih za mlade in družine. Več informacij najdete na spletni strani društva SKAM – Skupnosti katoliške mladine. O teh dogajanjih dobite povabila v avli na pultu. To priporočam mladin in tudi družinam.

 

Prvoobhajanci  - maša  v sredo ob 19 uri. Lepo vabljeni k daritvi!

NCNG  +  Marija Peteh

Življenje je priprava na večnost in smrt je vrnitev k Bogu. Bog nas je ustvaril za blaženi cilj onkraj zemeljske bednosti. Pri krstu nas je napravil za svoje otroke. Ob smrti naše sestre Marije so darovali za sv. maše in za potrebe župnijske cerkve družine Peteh iz Ljubljane in Ribnice. Hvala imenovanim in neimenovanim ob daritvi sv. maše. Naj Bog usliši vaše prošnje in pomaga rajni do večne sreče v njem samem.

 

Priprava na birmo

Ni več mesec do birme. Še vedno pa so mladi, ki tega nikakor ne sprejemajo. Nekateri ne čutijo nobene odgovornosti do maše, do spovedi in do učenja osnovnih stvari, ki naj jih vsak kristjan ve za svoje krščansko življenje. Kje so tu botri, starši? Nobenega interesa ne pokažejo za svoje versko življenje. Zato vabim vse birmance, da razmislijo o svojem ravnanju, o pripravi na samo birmo, kako bodo pristopili k zakramentu sv. birme. Kje je kakšno pričevanje, da ste kristjani, če vam je vsak rojstni dan ali trening bolj pomemben, ples, rokometna tekma, športni dan… na katero stopnico postavljate pripravo na birmo, kaj vam pomeni… in da ste njegovi pričevalci. Ali boste pripravljeni na zakrament?

 

Zahvala – vsem, ki ste vzeli oljčno vejico za cvetno nedeljo in s tem slavili Boga se vam zahvaljujem. Hvala tudi vsem, ki ste ob tem pomagali našim vernim bratom in sestram v župniji Škofije v koperski škofiji. Verni bratje in sestre so vam hvaležni.

 

Tednik družina –natečaj za potico

Pošljite nam fotografijo in recept vaše letošnje velikonočne potice, ki jo boste sami spekli. Izžrebali bomo tri  in jih nagradili z vožnjo na blejski otok. Slike pošljite do 13. aprila  - Družina, Krekov trg 1 Ljubljana. Napišite tudi svoj naslov.

 

Mladi  - preberite v Družini – Kaj mladim prinaša vstajenje str. 18

Potrudite se in preberite to so žarki na poti življenja.

Potresna pobožnost v Lanišču

Za mnoge katastrofe slišimo po svetu. Televizija nam pokaže vsak dan trpeče, žalostne, mrtve zaradi naravnih katastrof. Velikokrat mislimo to je pa daleč. Nikdar pa ne vemo, da lahko kaj hitro prizadene tudi nas in naše kraje – voda, strela, toča potres, bolezni, pozebe… vse to so dejstva proti katerim je velikokrat človek popolnoma nemočen. Kot verni, ki zaupamo Bogu, pa ga prosimo, da nam v takih trenutkih pomaga, se nas usmili ali odvrne nesrečo. Zbrali se bomo na velikonočni ponedeljek v podružnični cerkvi v Lanišču ob 10 uri. Pridite!

 

Svetopisemska skupina – torek ob 20 uri

Zvečer ob 8 bo srečanje skupine, ki se bogati ob branju sv. Pisma. Pred veliko nočjo smo se ustavili ob trpljenju našega Gospoda Jezusa Kristusa. Vsak mora svoj del pregledati in po želji podati svoje sporočilo. Iskanje odgovorov na trpljenje in smrt. Pridruži se nam.

 

Veroučne ure – verouk bo razen ponedeljka!!

 

Darovi v teh dneh ste večkrat darovali za različne namene – za karitas, za božji grob, za pirhe, za župnijsko cerkev, za… Vsem, ki ste pomagali in darovali se vam zahvaljujem. Bog vidi vašo dobroto in naj jo tisočero povrne.

 

Godovi in mašni nameni 6.4. – 12.4. 2015

Vel. pon………….za + Nebec Stanislav, ob 8 uri

                 ob 10 uri  zaobljubljena maša v Lanišču

tor.   Herman……...za + Amalija, Rudolf, Kovačič, 7.3o zj.

sr.    Maksim………za + Marija, Anton Drobnič, obl. 19h

čet.   Valtruda……..za + Lovro Mrak, ob 19 uri

                                 za ++ Lešnjak, ob 18 uri Gum

pet.   Domen……….za + Franci Perovšek, obl. ob 19 uri

sob.  Stanislav……...za + Vida Podlogar, ob 19 uri

ned.  bela……………ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                   ob 10 uri za + Ivka, Mato Marić in Kata

                                   Martinović