Vprašanja članom ŽPS

Zvrst: 

Vprašanja članom ŽPS in vsem vernim v župniji.

Osebno premišljevanje:

1/Ali namenjam dovolj pozornosti poslušanju Gospoda ali se bolj posvečam delu zanj, z namenom, da bi me drugi opazili?

2/So moje dajvnosti uresničevanje božje volje ali uresničevanje mojih želja?

3/Katere dejavnosti s katerimi se ukvarjam v meni vzbujajo nemoč in me vznemirjajo?

Gospod pomagaj mi, da bo vse moje delovanje izviralo iz tesne povezanosti s teboj. 

4/Katere dejavnosti, ki jih v naši župniji izvajamo so postale preveč »pozunanjene« in ne izvirajo več iz pristnega in osebnega odnosa z Bogom.

5/Katere dejavnosti, ki potekajo v naši župniji so zares potrebne in koristne ter izvirajo iz pristnega in osebnega odnosa z Bogom?

6/Kako bi lahko dejvnostim, ki jih izvajamo v naši župniji, pa so postale preveč pozunanjene, postavili duhovne temelje, da bi nas bolj spodbujale k pristnemu in osebnemu stiku z Bogom?

 

Pri oblikovanju cilja si bomo zastavili vprašanje: KAJ  ŽELIMO?

Pri načrtu dejavnosti – KAKO BOMO CILJ URESNIČILI?

Vera je tvoj dar

 

Vera je predvsem dar Boga, ki se nam razodeva. Je pa tudi odgovor človeka na ta božji dar. Vera ni samo nekakšen nazor; prepričanje o obstoju Boga in o resničnosti verskih resnic. Vera je mnogo več.

Bog se je v svoji zgodovini človeštva na različne načine razodeval, na najpopolnejši način v Jezusu Kristusu. Treba je, da objektivno razodevanje, priobčevanje Boga človek na nek način osebno zaznava, spoznava, sicer ne bo mogel priti do osebne vere.

To spoznavanje Boga se dogaja v Cerkvi, v božjem ljudstvu. Jezus je navzoč sredi svojega ljudstva. Tu ga najlažje odkrijemo. V bratski skupnosti smo pri odkrivanju Boga drug drugemu v oporo.

Takole opiše vero mož Oskar: »Že sam začetek vere kakor njena rast in obstoj je dar molosti, saj je brez nje ne bi bilo. Vera je dogajanje, je nekaj živega, dejavnega, ohrabrujočega. Je dar, ki ga prinaša Bog človeku, zastonjski dar božje ljubezni, ki prinaša ljudem svobodo in moč, ki spet razvnemata milostno zvestobo in ljubezen kot odgovor Bogu. To milost v obliki daru Bog izkaže tistemu, komur jo hoče in kadar jo hoče. Morda je prav to največji razlog, da ne moremo niti ne smemo ocenjevati vere svojega bližnjega.

Vera je že sama milost in božji dar in tudi more in mora se ohranjati le po milosti in z milostjo. Vera je življenjski zagon, zato ne more obstati in se umiriti, ampak mora stalno rasti, napredovati, se dvigati, samo sebe presegati. Je torej resničnost v razvoju.«

Newman utemeljuje nezadostnost umskih razlogov za verovanje in potrebnost volje in zlasti milosti pri verovanju.

»Dokazi in razlogi za vero ne prisilojo nikogar, da veruje – kakor razlogi za dostojno vedenje nikogar ne prisilijo, da se dostojno vede.

Poslušnost sledi iz volje, biti poslušen, in vera iz volje za verovanje. Sami moremo uvideti, kaj je prav, tako v verskih zadevah kakor glede poslušnosti; toda hoteti, kar je prav, tega ne zmoremo brez milosti, ki jo podarja Bog...

Ni potrebno dejanje vere za pritrditev resnici, da je dvakrat dva štiri. Ne moremo drugače, kakor da temu pritrjujemo, zato pri tem tudi ni nobenega zasluženja. Zaslužno pa je, če verujemo, da je Cerkev od Boga, kajti čeprav je tu močnih razlogov na pretek, bi ob njih kone koncev lahko nergali, se pritoževali, da niso dovolj jasni. Tu le milost lahko preobrazi zlo voljo v dobro.«

Zakonska skupina  - srečanje /9.12. ob 20 uri/

Za lepo srečanje sta poskrbela Peter in Karmen. Predstavila nam bosta film po resnični zgodbi – Oktobrski otrok. Glavna junakinja filma Gianne Jessen se je rodila leta 1977 med splavom z solno raztopino. Čeprav ima zaradi tega številne zdravstvene težave, Giana pričuje o vrednosti življenja in odpuščanja. Več na samem srečanju. K ogledu filma vabljeni tudi drugi zakonci ali tudi tisti, ki se pripavljate na zakonsko življenje.

 

Seja ŽPS  /12.12. ob 20 uri/

Tokrat bo seja teden dni prej, ker smo potem že tako rekoč v prazničnih dneh. Tudi tokrat bomo govorili o naših problemih in o naši stvarnosti. Ozrli se bomo na življenje v župniji – je naša župnija servis za podeljevanje zakramentov, se gremo aktivizem – kaj nam je za naše delo izvir, odkod zajemamo moč – iz božje besede, molitve, obhajanja evharistije. Smo apotolsko goreči, ker smo deležni moči izvira ali pa »smo utrujeni«, ker ne živimo iz Kristusa. Člani preberite in razmislite na temo Pot naše župnije od številnih dejavnosti k izviru. Poglejte tudi vprašanja za delo v skupinah. Povabilo prejmete po elektronski pošti.

 

Spoštovani gospod župnik!

Vabimo vas, da revijo ponudite vernikom, ki niso Prijatelji Radia Ognjišče in je ne dobivajo po pošti na dom. Naj jo vzamejo /brezplačno/, njeno prebiranje jim bo približalo naše radijsko ustvarjanje, ki je namenjeno širjenju veselega sporočila in resnice.

Če tako čutite, vas prav vljudno prosimo, če lahko svoje župljane, ki so naši poslušalci, spodbudite k prijavi me dobortnike Radia Ognjišče (med projevce). Najbrž razumete, zakaj je ta želja oz. prošnja v teh težkih časih še toliko bolj potrebna. Hvala vsem, ki nam pomagate pri uresničevanju našega poslanstva.

 

Zahvale

V teh dneh se odvijajo različna dela za župnijo in z župnijo. Mnogi ste vključeni v ta dela in z svojim delom bogatite in lepšate življenje v župniji. Zahvala gre vsem prostovoljcem ob izdelavi advntnih venčkov, za darove na nedeljo Karitas – za župnijo in škofijo, tudi Miklavž nas je obiskal in nam prinesel veselje, družabnost, povezanost in kakšen majhen dar. Zasluži si pohvalo  in zahvalo. Pa naj se ne opusti ta lepa Miklavževa navada. Zahvala gre tudi voznikom Miklavža in njegovemu spremstvu in vsem, ki ste imeli to lepo skrb, da ste Miklavža povabili iz nebes z njegovim spremstvom.

 

Trikraljevska akcija

Tudi letos vam želijo koledniki prinesli lepe pozdrave naših misijonarjev iz daljnih krajev, obenem pa vam prinesti pozdrav sv. Treh kraljev z Jutrovega. Želijo vam voščiti v imenu misijonarjev in treh modrih blagoslovlejno leto in srečno leto. Za to koledovanje pa povabimo k sodelovanju učence višjih razredov /od petega naprej/. Mladi so doslej imeli veliko veselja do sodelovanja in ste vedno z veseljem pristopili k sodelovanju. Tudi letos vas prosimo za pomoč. Prijavite se župniku. Lahko tudi večji in starejši. Letos bodo koledovali 27.in 28. decembra. Ponagajmo bolj potrebnim od nas.

Pred božičem pa poteka advntna akcija – zgodbica, molitev, praktično delo in dar za sovrstnike. Kako lepa priložnost za vzgojo otrok k molitvi, premišljevanju in k darovanju. Pomagajmo jim k mirnemu preživljanju adventnih večerov.

 

Priprava na zakon – od 9.12. – 13.12.; Krekov trg 1 ob 17.oo uri

 

Cerkveni tisk – naročnina za leto 2014

Kristjan veselo in gotovo prebira verski tisk, ker ga potrebujemo za svoje informiranje in formiranje. Naša država še vedno ne skrbi za vse enako. Nam vernim ne daje pravice, da bi preko javnih glasil bili informirani tudi o verskih stvareh, ki se dogajajo po svetu, radi pa poročajo o vsakem neprimernem dogodku pri nas ali v tujini. Vodijo čudno in nezdravo politiko. Zato bom še vedno delal z veseljem za oznanjevanje pravice, veselja, poštenosti... Ostanite zvesti naročniki in še nove pridobimo!

 

Godovi in mašni nameni 9.12. – 15.12. 2013

pon. Valerija........................za + Alojzij Novak, ob 18 uri

tor.   Loret. Mb....................za + Franc Skubic, obl. ob 18 uri

sr.     Danijel.........................za + Lado Dolinšek, ob 7.3o.zj.

čet.   Tomaž.........................za + Mimi Samec, Gum. ob 19 uri

pet.   Lucija..........................za + Anton Tekavec, ob. ob 18 uri

sob.   Janez...........................za ++ Strgar, ob 18 uri

ned.   3 adventna ned............ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                              ob 10 uri za + Lavka Jože, obl

 

Spovedovanje za božič bo v naši župniji v petek 20.12. ob 18 uri.