Z Jezusom na bregu

Zvrst: 

 

 

Z  JEZUSOM   NA   BREGU

 

 Preberimo odlomek iz sv. Pisma  (Jn,21, 7b – 14). Ko je učenec Peter slišal, da je Jezus – Janezov klic, se je opasal, skočil v jezero  in odplaval k Jezusu. Jezus jim je prišel naproti. Peter je želel kar najhitreje prispeti do Jezusa. Želel je obnoviti svojo vero, hotel je potrditi, da zgodba z Jezusom ni bila končana in da se je nadaljevala, saj je Jezus resnično vstal! Spet je doživel, da je samo z Jezusom mogoče uloviti veliko količino rib, samo z Jezusom je mogoče v življenju nekaj spremeniti in narediti.

Drugi učenci so bili zaposleni z velikim ulovom rib, ki so jih pripeljali na breg. Tudi v njih se je vse spremenilo, ponovno so postali radostni. Ko so prepoznali Jezusa, se je noč spremenila v dan.

In zdaj Jezus povabi vseh sedem na obed, on jim je vse pripravil; na žerjavici je spekel ribe in jim postregel kruh. Rekel jim je naj prinesejo ribe, ki so jih pravkar ujeli. Takoj so se spomnili na druge trenutke, ko jim je Jezus pripravil hrano. Pred oči jim je prišla pomnožitev kruha, kjer so oni prispevali tisto malo, kar so imeli. In kako naj se ne bi spomnili zadnje večerje.

Sedaj na bregu že lahko vidimo skupino sitih apostolov, ki se zadovoljno pogovarjajo z Jezusom. Skupina, ki je bila razkropljena in razdrta, je sedaj naenkrat obnovljena. Prej brezvoljna in potrta skupnost sedaj kipi od navdušenja. Jezus je ostal zvest svojim obljubam, ni pa pozabil priti med svoje učence, ko so bili zbrani skupaj.

1/Tudi ti prosi Jezusa, da bi lahko plaval in pokazal svojo vero.

2/Katere ovire pa ti srečuješ na svoji poti  proti Jezusu?

3/Ali vemo, da nas Jezus pri maši želi nahraniti za življenje?

4/Povabljeni smo na obed – kakšen odgovor bomo dali?

5/Jezus se skloni k nam in nas nahrani – Zahvali se mu…

6/Jezus nam da sebe, vso svojo ljubezen, pravi: »Vzemite in jejte.«

Župnijska Karitas Škofljica se predstavi II

 

Jesenska izobraževalna večere organiziramo za vse občane. Zavedamo se namreč, da mnoge težave in stiske nastanejo zaradi napačnih dejanj in odločitev. Predavanja v zvezi z graditvijo dobrih medgeneracijskih odnosov, priprave na čas starosti, bolezni, invalidnosti in odvisnosti /mamil, alkohola, kart, brezsmiselnega življenja…/ so nam v pomoč, da v takih stanjih pravilno ravnamo.

Člani Župnijske Karitas pa skrbimo tudi za naše izobraževanje in duhovno rast, da bi lahko na poti življenja izpolnjevali Kristusovo zapoved ljubezni. V Jezusu je ljubezen premagala sovraštvo, usmiljenje je premagalo greh, dobro je premagalo zlo, resnica je premagala laž in življenje je premagalo smrt. Podajmo roke Jarmovemu Kristusu v naši farni cerkvi in delajmo dobro.

 

Vsak dan naj nas spremlja tudi nagovor papeža Frančiška ob letošnji Veliki noči:

Govorimo vsem: »Pridite in poglejte!« V vsaki okoliščini življenja, zaznamovani s krhkostjo, grehom in smrtjo, veselo oznanilo ni samo beseda, ampak je pričevanje zastonjske in zveste ljubezni: pomeni, da gremo iz sebe, da bi šli naproti drugemu; pomeni, da stojimo ob strani tistemu, ki ga je življenje ranilo; pomeni, da delimo s tistim, ki mu manjka nujno potrebnih reči; pomeni, da ostanemo ob tistem, ki je bolan, star ali odrinjen…  »Pridite in poglejte!« Ljubezen je močnejša. Ljubezen daje življenje. Ljubezen stori, da sredi puščave vzcveti upanje

 

Škofljica 2.10. 2015                          Tajnica ŽK Marija Kraškovic

 

 

Srečanje za starejše – v preteklih letih smo imeli mesečno srečanje, odslej bo srečanje, nekako dvakrat v jesenskem roku in dvakrat v spomladanskem roku. Tokrat se bomo srečali z našim znanim popotnikom in kolesarjem Alešem Juvancem. Spregovoril nam bo o letošnji poti: »Na kolesu do Bakuja«. Potoval je od 9. maja do 21.junija. Prevozil je kar 3900km. Doživel je veliko lepega in tudi preizkušnje mu niso bile prihranjene. O teh velikih doživetjih nam bo spregovoril sam v ponedeljek 12. oktobra, po večerni maši ob 18.30. Lepo vabljeni poslušalci in gledalci, saj nam bo svojo pot pokazal tudi na platnu. Zberemo se v zakristiji.

 

Svetopisemski maraton – Ljubljana sv. Jožef

Bralni maraton bo potekal od 11.10 do 18. 10 vseh 24 ur na dan. Lahko se prijavijo skupine za branje, posameznikom se ni potrebno prijavljati. Marsikje po Sloveniji potekajo tudi  Mini svetopisemski maratoni. Nekaj podobnega  smo imeli tudi pri nas. Bomo morda kaj takega organizirali tudi v tem letu v naši župniji. O tem naj razmisli skupina za sv. Pismo – biblični krožek.

 

Ritem srca – festival Radia Ognjišče

Pridružite se festivalu sodobne duhovne glasbe »Ritem srca«. Festival bo potekal v četrtek 15.10. ob 19.3o v športni dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Skupaj z mladimi glasbeniki  boste lahko slavili Gospoda in glasovali za najlepšo pesem. Mladi vabljeni k poslušanju.

 

Ob misijonski nedelji – misijonska vas – Peter Opeka – misijonar

Vabimo vas k ogledu misijonske vasi  v zavodu sv. Stanislava v Šentvidu 16 in 17. oktobra od 9 do 18 ure. Gost bo Peter Opeka. Dobrodelni večer z glasbenimi gosti pa bo v Hali Tivoli v Ljubljani, ki ga bo vodil misijonar Peter Opeka. V soboto ob 19 uri se bo pričel koncert. Poslušalci in gledalci lepo vabljeni. Večer bo 17 oktobra ob 19 uri.

 

Praznik – češčenje sv. Rešnjega Telesa  /17. 10./

Sv. Pismo pravi: »Tisti dan, sta ostala pri njem. Ostala sta z njim. Pri njem sta našla dom, bivališče, razumevanje, ljubezen. V soboto izrazi svojo željo Jezusu tudi ti, da bi ostal pri njem. On te pozna v globino in te povsem spremeni…kakor je spremenil Simona Petra. Tako kot ta dva učenca se tudi jaz želim ustaviti pri tebi, želim priti in ostati pri tebi, v tvojem domu.

Spored češčenja:

8.oo – 9.ooGumnišče, Zalog, Drenik, Gorenje Blato, Glinek

9.oo – maša

10.oo – 11.oo – Klanec, Primičeva, Kočevska , Lanovo

11.oo – 11.30 – prvi, drugi tretji, četrti, peti razred

11.3o – 12.oo – šesti, sedmi, osmi, deveti razred

12.oo – 14.oo se češčenje prekine

14.oo – 15.oo celoten del župnije od križišča  /kapelice proti Ljubljani – Mijavčeva dolina, Gratova, Albrehtova, Hribi, Ravenska in še druga stran čez železnico.

15.oo – 16.oo – celotna soseska Lanišče - Dole, Reber, Lanišče, Novo Lanišče

16.00 – 17.00 – skupine v župniji – člani ŽPS, ključarji, pevci, Karitas, skavti, ministranti, zakonska skupina, biblična skupina, bralci, …

17.oo – litanije Srca Jezusovega , blagoslov in sv. maša – Vodi jo p. Franci Seničar.

Farani, ves dan lepo vabljeni k češčenju. Skušajmo se držati reda, če pa ni mogoče pa pridimo, ko lahko. Ta dan molimo za celotno škofijo. Gradimo skupnost, gradimo medsebojno povezanost. Med čaščenjem boste lahko opravili tudi sv. spoved.

Sloveni praznik – žegnanjska nedelja

V nedeljo se bomo spominjali dneva, ko se je v naši župnijski cerkvi začelo redno bogoslužje, ko je sredi med nami božja hiša v kateri prebiva Bog, prostor, kjer se zbiramo verni k molitvi in prejemanju zakramentov. Za vse verne je cerkev središče življenja saj je v cerkvi postavljen tudi oltar, ki simbolizira  Kristusa. Z veseljem se bomo udeležili vsi verni sv. daritve na ta dan, da bomo tudi izrazili pripadnost svoji župniji. Zjutraj bo sv. maša ob 8 uri, druga slovesna sv. maša bo ob 10 uri, ki jo bo daroval gospod p. Zdravko Jakop iz Viča. Po maši se bomo zadržali pod šotorom ob dobrotah. Pri maši bo prepeval mešani cerkveni pevski zbor.

 

Matere, žene in dekleta

Ob praznovanju žegnanjske nedelje vas naprošam za pecivo. Dobrote  boste prinesli v zakristijo. Že vnaprej se vsem zahvaljujem za to ljubeznivo pomoč. Člane komisije za prireditve pa naprošam, da jih v nedeljo pomagajo razdeliti in organizirajo prijetno praznovanje.

 

Spovedovanje veroučencev

Za vse veroučence, ki morejo pristopiti k spovedi bo spoved med veroučnimi urami – v ponedeljek, torek in četrtek. Otroci niso bili pri spovedi za začetek šolskega leta.  Vsi se potrudimo, da bi spoved obrodila dobre sadove. Spoved je pot poboljšanja in vrnitve k Očetu.

 

Godovi in mašni nameni  12.10. – 18.10. 2015

pon. Maks………………za + Pavel Volkar, ob 18 uri

tor.   Venancij…………...za ++ priporočene v molitev, ob 7.3o zj.

sr.    Kalist……………….za + Stanislav in Boris Nebec, ob 18 uri

čet.   Terezija…………….za + Miran in ++ Gradišar, ob 18 uri

                                        v čast MB za zdravje, ob 19 uri na Gum.

pet.   Marjeta………….v čast Materi Božji, ob 18 uri

sob.   Ignacij……………..ob 9 uri za ++ Repar iz Lanišča

                                          ob 17 uri  za ++ Ana Špolar

ned.  žegnanjska …………ob 8 uri za žive in mrtve farane

                     ob 10 uri za žive in rajne dobrotnike naše cerkve

 

Seja ŽPS bo v četrtek 15 oktobra. Člani vabljeni. Spored boste dobili po e pošti.

Krščevanje bo v nedeljo 7. 11. ob 10 uri. Starši prijavite otroke.

Zakonci se srečamo v sredo 14.10. v Antonovem domu ob 19.45.