Zdrav mož

Zvrst: 

 

 

Z D R A V    M O Ž

 

Današnji evangelij nam riše preroka Janeza Krstnika.Janez Krstnik je Jezusu pripravljal pot. S čim? Z jasno besedo, da se morajo ljudje sreobrniti k svojemu Bogu, opustiti slaba dejanja, opravljati pokoro in dobra dela. Na to pot je prvi stopil sam. Onstran Jordana je živel v spokornosti, postu, molku in molitvi opravljal tisto, kar je drugim oznanjal. V njem je ljudstvo prepoznalo božjega človeka. Mnogi so se očistili grehov in slabih dejanj. Njegov zgled ima tudi za nas pomembna sporočila.

Bival je v puščavi -  si predstavljamo kraj brez vode, velika vročina, polno peska... V svetem pismu pomeni prostor, kjer se Bog na poseben način dotakne človeka in človek Boga. Bog se razodeva na samo. To je lahko naša hiša, kjer na vidno mesto postavimo križ, rožni venec, molitvenik, kar nas spominja na Boga

Janez je nosil spokorno obleko – živel je v postu, nosil spokorno obleko, živel preprosto – vse to pomeni, da se ni dal voditi domišliji in strastem, telesnosti, čustvom, temveč duhu. Tako se tudi otresemo javnega mnenja, mediji, okolice...

Luč, ki pričuje –Ni bil on luč, samo pričeval je o luči. Pričevanje ni v tem, da sebe postavljamo na prvo mesto, ampak pričuje o tistem, ki je večji. Sonce – luna.. Človeka spodbuja k naslednjim korakom.

Ne mojrejo se zate odločiti

 

Newman piše kako se nekateri kljub občudovanju katoliške vere zanjo ne morejo odločiti:

»Morda priznavajo njeno lepoto, vzvišenost in svetost, ne da bi verovali. Morda so prepričani o tem, da je katoliška vera plemenita in dostojanstvena, njena modrost jih lahko preseneča, lahko da občudujejo njeno prilagojenost človeški naravi, lahko jim je všeč tenkočutnost in prikupnost, njena notranja skladnost in strnjena enota morda vzbuja njihovo spoštovanje.

A, da bi se ji prepustili – tega ne!Ne izberejo jo za svoj delež in ne govorijo kakor srečna Moabka: »Kamor greš, tja pojdem tudi jaz; tvoj narod naj bo moj narod in tvoj Bog moj Bog« - to je govrica vere.

Človek lahko nekaj občuduje in hvali, pa se vendar ne more tistemu pokoravati in sprejeti za svoje

Dejansko srečujemo ljudi, ki spoštujejo katoliško vero, priznavajo njene zasluge za človeštvo, so naklonjeni njenim privržencem, se družijo z njimi, zanimajo jih njena gibanja, vendar niso in nikoli ne bodo katoličani.. Umrli bodo, kaor so živeli, zunaj CerkveManjka jim namreč tiste naravnanosti, ki bi jih približala Cerkvi. Katoličani, ki njih človeške narave bolj natančno ne poznajo, se bodo čudili, zakaj še vztrajajo tam, kjer so.. Da taki ljudje bodo nekoč celo sami tožili, da ne morejo postati katoličani. Globoko v sebi čutijo srečo vernikov, da bi najraje vzkliknili: »Kaj bi dal, da bi bil katoličan! Da bi smel verovati to, kar občudujem! Toda ne verujem in ne morem verovati, naj to še tako želim, kakor ne morem preskočiti hriba. Veliko srečnejši bi bil, če bi bil katoličan; vendar nisem. Nič ne pomaga, ne morem varati samega sebe; sem kar sem: občudujem – sprejeti pa ne morem.«

Človek naj se za začetek odloči za tisto dobro, ki ga more narediti, za tisto zapoved, ki jo more izpolniti. To je dostikrat kakšno delo ljubezni do bližnjega. Če bo nesebično služil bližnjemu, bo s tem že služil Bogu. Po besedah apostola Janeza, pa tisti, ki se drži božjih zapovedi že »živi v Bogu in Bog živi v njem!«

Pripravimo se na božično spoved

V teh dneh bomo imeli lepo priložnost prejeti zakramnet sv. spovedi ali zakrament osvobajanja, zakrament božjega usmiljenja. Mnogi si danes domišljajo, da ni več greha ali da ga je manj. Nič od tega ne drži. Mnogi ne doživljajo zakramenta kot zdravilno sredstvo. Mnogim se zdi zakramnet tuj, zato, ker redko pridejo k spovedi in ker se pramalo nanj pripravijo. Mnogi gladajo na spravo samo z subjektivnega vidika.

Cerkev pa nam kaže na Boga Očeta, kot na tistega, ki je usmiljen, ki se vsake vrnitve veseli in nas tako vzgaja, da bi Očeta doživeli kot dobrega, ki nam prinaša olajšanje in osvoboditev. Spoved bo v petek 18.12. ob 18 uri. Spovedovali bodo štirje tudji spovedniki. Vsi lepo vabljeni.

 

Devetdnevnica – priprava na Božič

Vpripravi na božič bomo spremljali može in žen iz Stare zaveze. Začeli bomo pri stvarjenju sveta in končali pri Janezu Krstniku. Ob odkrivanju teh velikih mož in žena, pa se bomo ustavili tudi ob njihovih velikih talentih – krepostih – veri, zmernosti, pravičnosti... Jaslice, ki jih bomo postavljali so le zunanji izraz tega, kar si želimo vsak zase, za svoje življenje. Želim, da bi vsi skupaj lepo doživeli božično devetdnevnico in se dobro pripravili na praznovanje. Zato pa morav sak izmed nas, prispevati nekaj svojega – z molitvijo, pesmijo, prihodom, sodelovanjem, igranjem...Vsi podoživljamo pričakovanje in prihod Božjega sina v našo sredo. Srečanje – maša – sv. daritev bo vsak večer ob 18 uri.

 

Devetnevnica za veroučence 

Tudi vas pričakujemo vsak večer pri maši. To pričakovanje pa ni samo v tem, da pridete in se udobno namestite na stol, temveč, da boste tudi z svijimi talenti lepo sodelovali pri sv. daritvi. Vsak večer bosta dva razreda določena da spremljata Marijo na poti v Betlehem – v torek 1 in 2 raz. v sredo 3 in 4 razred, v četrtek 5 in 6 razred, v petek 7 in 8 razred in v soboto 9 in mladinci, skavti; v nedeljo ministranti; v ponedeljek člani ŽPS in molitvene skupine, v torek pevci in člani ŽK. Hvala vsem, ki boste sprejeli to vabilo in obogatili bogoslužje. Pojdimo v Betlehem.

Spoved za veroučence – za 4,5,6 raz.

Spoved za te razrede bo med veroučnimi urami. Za višje razrede pa bo spoved v petek 18.12. ob 18 uri. Navajamo jih na osebno spoved in tudi na odgovornost, da bodo šli za praznike k spovedi. Starši z zgledom pomagajte mladim.

 

Božične počitnice za veroučence

Že prihodnji teden bodo prosti, ker pa ne bo verouka pa jih zato lepo prosimo, da se udeležijo večkrat devetdenvnice, ne samo takrat, ko nosijo Marijo.Božične počitnice se bodo končale 4.1. 2015. Nikakor pa ne bo prav, če bi v teh prazničnih dneh opustili mašo, molitev...

 

Bolnike bom obiskal v ponedeljek 22.12. 2014

 

Srečanje ŽPS bo v četrtek  18.12. ob 20 uri

Trikraljevska akcija – iščemo sodelavce, potekala pa bo po župniji 29 in 30 december.

Romarji za Fatimo, Lurd in Kompostelo – rok za cenejšo varijanto se izteka. Čimprej se prijavite!!

Srečanje mladih naše dekanije bo v petek 19.12. ob 20 uri v Grosupljem. Mladi lepo vabljeni za božič!

 

Godovi in mašni nameni 15.12 – 21.12. 2014

pon. drinske  muč........za ++ Franc in sorodnike Jaklič, 18 uri

tor.   Ado......................za + Janez, Antonija Skubic, obl. 18 uri

sr.     Živa.....................za ++ iz družine Jelenc, ob 18 uri

čet.    Vuniblad............za ++ starše Modic, ob 18 uri

pet.    Urban.................za + Amalija Zupančič, 30 dan, 18 uri

sob.   Dominik.............za + Janez Štrus, ob 18 uri

ned.  4 adv. ned...........ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                      ob 10 uri za + Stane Šimc, obl.

Danes vabljeni na Brezje, ob 13.3o. Molimo za duhovnike!