Zorimo v skupnosti srebrnega jubileja

Zvrst: 

 

ZORIMO  V  SKUPNOSTI   SREBRNEGA   JUBILEJA

 

V tem mesecu bomo obhajali 25 župnijski danv naši župniji. Prav je da se ob tem tudi vprašamo k čemu naj nas vodi in k čemu nam pomaga skupno praznovanje. Gotovo lahko najde vsak svojo utemljitev in razlog za udeležbo na srečanju, res pa je da nas kar nekaj stvari tudi povezuje med seboj in nam tudi kaže na odgovornost za skupnost.Tudi apostol Pavel nam v svojem pismu kliče – naj bomo vsi Kristusovi – ne pa prijatelj tega župnika, jaz sem pa iz te župnije, tam bomo imeli gostijo... Pavel želi, da bi bili Jezusovi učenci med seboj bratje in sestre in da bi vsak čutil z svojo skupnostjo, z svojim občestvom, svojo župnijo, kjer živi, z svojim krajem, ker se tam tudi najlažje vključi v delovanje, tam spoznava svoje brate in sestre v Kristusu.

Imeli smo koncil, imeli smo POZLN, imamo knjižico Pridi in poglej imamo lepe konstitucije in odloke, razna srečanja, tečaje, duhovne vaje in tudi kar lepo število dobrih in pobožnih ljudi. Pa se zgodi tudi takole: »Ne bom več hodil v cerkev v domači župniji!«, mi reče dokaj reden obiskovalec cerkve. »Ne razumem se več z župnikom, saj je trmast, saj samo po svoje dela, ne bo mi govoril, kje naj prejemam zakramente. »Saj tega ne morete storiti, saj je to vaša župnija, to je vaša skupnost, to je vaše občestvo, to je vaša družina, to so vaši bratje in sestre, »to je vendar greh«, »to je izdajstvo župnije.«Kakšno izdajstvo, kakšen greh.« Nadpastirja sem vprašal kaj naj storim, pa mi je odgovoril, da je dovolj drugih cerkva, kamor grem lahko k maši. Vidite tako je. Prav veselo se mi je nasmehnil. Podobno se lahko zgodi kjer koli.

Župnija je kot moja mati, moja družina. Ni samo moja, je tudi mati bratov in sester, toda vedno imam svoj osebni in srčen odnos do nje. Ljubim jo in spoštujem jo, jaz svojo mater naravnost obožujem zaradi njene svetosti, življenja, ki ga je darovala meni. Pa če bi ne bila takšna, bi bila vseeno moja mati. Ne mogel in ne smel bi jo pozabiti, prezirati, izdati. Moral bi ji pomagati k temu, da se dvigne.

Ti  si  življenje mojega življenja

Kardinal Newmann piše o verikot o trdnem prepričanju razvidnosti in notranji trdnosti: »Vera je trdno prepričanje o tem , ali bolje stvarno dojetje tega česar še ni tu, a na kar šele upamo. Po njej postane navzoče tisto prihodnje.

Ali drugače vera je razvodnost o tem kar je nevidno, se pravi, je temelj in posredovalka dokaza na katerem to, kar je nevidno, sprejmemo kot resnično stvarnost. V naravnem svetu ugotavljamo stvari, ki so krog nas in pred nami, z vidom, stvari pa, ki morajo biti z razumom. Vera pa nas opozarja na pristnost stvari, ki jih ne vidimo in na prihodnje, ki nanje ne  moremo sklapati.

In kakor oko motri obliko in barvo, kakor razum bedi nas potekom dokazovanja tako se vera opira na božjo besedo kot na znamenje in sodilo resničnosti...

Pod vero torej razumemo duhovno dojemanje in sprejemanje nebeških stvarnosti ker instinktivno zaupamo božjemu  izvoru in resničnosti besede, ki nam o njih govori.!«

»Bog govori z vsakomur na svoj način, razodeva pa se vsakemu posamič in nas vodi vsakega posebej.

Do trdnega prepričanja pride kristjan večkrat prek kriz. Svojo vlogo imajo tudi čustva. Branko piše: »Včasih se mi zdi, da ne verujem več, da je vera nesmisel, čeprav vem, da je življenje več kot to, kar morem občutiti, pa zopet, da je moja vera trdnejša od Abrahamove vere, vere prerokov, apostolov in mučencev, da me najhuši vihar ne more spraviti s tira.

Močne in trdne vere nimanujno tisti, ki o verskih stvareh veliko ve, čeprav je tudi to koristno in potrebno. Močno in trdno vero ima lahko čisto preprost človek, ki se ni učil iz knjig. Močna in trdna vera tudi ni isto kakor sprejemanje posameznih verskih resnic, čeprav je zanjo tudi to potrebno. Močna in trdna vera je vera v Bog, ki nas ima neskončno rad in nas s svojo ljubeznijo v Jezusu Kristusu  do kraja prepričal.

Takšna vera je dar, ki si ga lahko s ponižno molitvijo izprosimo od Boga. Treba je imeti odprto srce, nenavezano na grešno življenje.

Srečanje za starejše /pon. 2.6. /

Na zrela leta moramo misliti že v srednjih letih. Ne smemo vsega tega odlašati na leta zrelosti. Takrat se človek težje odloča, izbira ali tudi dogovarja in rešuje probleme. Tokrat bi rad sprožil pogovor o domu starejših v bližini, saj je tudi naša občina začela graditi dom za pomoči potrebnim. Dobro bo da se nekoliko zadržimo ob tem, morda podamo tudi svoje misli in želje...saj smo velik del prebivalstva te občine.

 

Sv. Pismo – zakladnica modrosti

Sv. Pismo je dano od Očeta nam za življenje. Da je božja beseda – beseda življenja zato so jo že v stari zavezi vključili v bogoslužje in tudi Jezus tega ni spreminjal pri zadnji večerji. Bogati in hrani nas. Vabljeni na pogovor v torek zvečer po maši, ob 20.3o. Preberite določeno snov.

 

Molitvena skupina – prva sreda

Čeprav že nekolko diši po počitnicah in dopustih pri molitvi ne moremo nikoli govriti o počitnicah. Materina ljubezen ne pozna počitnic, očetova skrb tudi ne prazničnih dni, tako je tudi pri molitvi. Vedno se mora naša zahvala dvigoati k božjemu prestolu. Vabljeni v sredo ob 20 uri v kapelo k mesečni molitvi – nameni a/da bi brezposelni našli delo, da ohranijo svoje človeško dostojanstvo, b/ da bi Evropa znova odkrila svoje krščanske korenine c/da bi se od Jezusa učili krotkosti in ponižnosti. V tem mesecu se bomo zbrali tudi k celonočni molitvi pred sv. Rešnjim Telesom. Že sedaj vablejni.

 

Veroučenci – spoved za konec šolskega leta.

V tem tednu boste mladi pristopili k zakramenetu sv.s poved. Pregledali boste šolsko leto, kako ste ga preživeli v odnosu do Jezusa, bližnjega in sebe. Spoved boste imeli v času veroučnih ur. Pridite!!

 

Maše ob delavnikih

Z mesecem junijem bodo maše ob delavnikih ob 20 uri doma, ob 19 uri na  Gumnišču in v Lanišču. Ob prazničnih dneh bo maša dopoldne ob 9 uri v župnijski cerkvi in prav tako ob 19 uri. Tudi v poletnih dneh lepo vabljeni k maši

 

Za soseskine maše so darovali v Lanišču

Belcijan Janez, Bratkovič Tone, Potokar Ani, Repar Marija, Repar Joža, Skubic Boža, Tomažič Peter. Vsem darovalcem hvala. Maše se bodo darovali v tem letu.

Čiščenje cerkve v juniju

Hvala vsem, ki ste se trudili za lepo okrašeno cerkev v mesecu maju ob slovesnostih – stršem otrok in vsem, ki ste žtvovali svoj čas v ta namen. Bog vam povrni. Tudi vsem, ki ste skrbeli za okolico cerkve. V juniju so povabljeni iz Gumnišča.

 

Skavti praznujejo svojo  15 letnico

Te dni si boste lahko ogledali lepe plakate za praznovanje. Ti plakati nas bodo vabili k skupnemu praznovanju v nedeljo 8.6. od 15 do 21 ure na travnik pred osnovno šolo škofljica. »Stari maharji« vabijo na delavnice, na skavtske zaobljube in na veselo praznovanje po zaobljubah. Več boste slišali pri oznanilih.

 

25 Župnijski dan

Potekal bo pod geslom Zorimo v skupnosti srebrnega jubileja. Župnijski dan bo popestren z nagradami za stalne sodelacvce, z skeči, z tekmovanji, srečelovom, seveda pa se boste lahko tudi odžejali, nahranili in poveselili z različnimi glasbeniki. Vabljeni.

 

Hvala vsem, ki ste darovali za trpeče v Srbiji in BiH

 

Prvoobhajanci  - romanje na Brezje 14.6.

Vse starše prosim, da se prijavite  in sporočite število za romnje. To je škofijsko romanje prvoobhajancev. Prijavite se čimprej, zaradi prevoza.

 

Godovi in sv. maše 2.6. – 8.6. 2014

pon. Erazem...........za + Stanislav in Veronika Mestek, ob 20h

tor.   Karel..............za + Amalija Kovačič, ob 20 uri

sr.     Kvirin............za + Avgust Dragar, ob 7.3o zj.

čet.   Igor................za ++ starše iin brata Rus, ob 19 uri Gum.

                                za + Leon Henigman, ob 20 uri

pet.  Gilbert............za + Franc Jaklič, ob 20 uri

sob.  Robert............za ++ starše Serajnik, ob 20 uri

ned.  Binkošti.........ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                ob 10 uri za + Ivan Strgar, obl.

V soboto gremo s kombijem v Kočevski Rog. Maša ob 11 h.