Zorimo v skupnosti srebrnega jubileja

Zvrst: 

 

Zorimo  v  skupnosti  srebrnega  jubileja II

 

Domovina mi je dana, ker sem se tu rodil, ker tu bivam, in sem s temi ljudmi eno. Če sem pošten, ne morem zanikati svoje slovenske domovine. Njene krvi sem, njen trud uživam, miljoni in miljoni prednikov so prelivali znoj in kri, da imam to domovino in da lahko v njej živim. Kako naj postanem izdajalec domovine, ne da bi to čutil kot greh, sramoto, dolg in žalost.

Prav tako je zelo malo krščansko, če si kdo izbira župnijo po svojem okusu in spremenljivem razpoloženju, po privlačnosti župnika ali bogoslužja. Tudi meni so verni in krščeni lljudje, ki me obdajajo in ki z menoj v tem kraju živijo dani od Boga, prav s temi sem eno. Ti so moja mala duhovna domovina.

Župnije torej ne smem  in ne morem izdati. Do ljudi, ki me obdajajo, ne morem biti brezbrižen, če hočem biti zares kristjan. Rersničnega kristjana ni brez Cerkve, ta pa se zame uresničuje v moji župniji, mojem evharističnem in življenjskem občestvu. Ne z zamero, ne s privlačnostjo, ampak z ljubeznijo, ki se uresničuje v dejanjih, pokažem, da je župnija res moja.

Moja župnija moja mala duhovna domovina, tebi pripadam zavestno, z odgovornostjo in delom. Ljubim te in ti hočem ostati zvest. To je želja, sklep, molitev in trud vsakega pravega življenja.

Ti si življenje mojega življenja III

 

Vera, če je prava prevzame vsega človeka. Vsaka njegova misel, beseda in dejanje , vse je z njo zaznamovano. Doslej je večina ljudi sprejela vero tako rekoč z materinim mlekom. Mnogi id njih se zanjo niso nikli odločili zavestno in v svoji globini. Veliko je glede vere površnih in ravnodušnih ljudi, predanih praktičnemu materializmu. Žalostno je stanje verske nepoučenosti. Ljudje, ki pogosto svojemu življenju ne vidijo smisla, bežijo v omamo: bučno glasbo, alkohol, mamila, spolnost, internet...

Mati Terezija iz Kalkute pravi: »Vera v dejanju je ljubezen in ljubezen v dejanju je služenje. Zato način življenja, ni nič drugega, kakor sad vere. Vero je treba udejanjati v ljubezni, da bo živela. In če hoče biti ljubezen resnična in živa – da bo udejanjena božja ljubezen – mora biti služenje.

Neki kmet je imel raka na jeziku. Operacija, ki je bila povezana z izgubo govora, je bila edino upanje za njegovo rešitev. Zdravnik je bolnika vprašal ali privoli v operacijo. Nato mu je predložil: »Če želite poedati še kakšno željo ali kaj drugega, storite to takoj, kajti to bo zadnja beseda izgovorjena v vašem življenju. Potem boste nemi.« Bolnik je zbrano in slovesno rekel: »Hvaljen Jezus – na vekomaj. Amen.

Vera je zaupanje Jezusu, Bogu. Ko je Jezus napovedal, da bo kruh in vino spremenil v svoje telo in kri, mnogi tega nauka niso sprejeli in so odšli. Jezus pa tudi tedaj mirno in slovesno postavi vprašanje: »Ali hočete oditi tudi vi?« Peter v imenu vseh odgovori: »Ti imjaš besede večnega življenja.

Jezus je večkrat spodbujal k zaupni veri: »Vse je mogoče tistemu, ki veruje« /Mr 9,23/.

Bog je za nas, je na naši strani. Ta zavest nam pomaga, da se znebimo vsakega strahu in se v nas naseli mir in neizmerno zaupanje. Sv. Pavel se sprašuje: »Kdo nas bo ločil od ljubezni, s katero nas ljubi Kristus – lakota , nagota, nevarnost, meč...ne smrt, ne angeli, ne življenje, ne druga stvar, nas ne bo mogla ločiti od ljubezni, s katero nas ljubi Bog.

Oddane maše

Te dni me je prosil g. Karel Gržan, če imam kaj mašnih namenov, da mu jih posredujem. Povedal mi je da bo maše daroval v najkrajšem času v svoji župniji Luče ob Savinji. Posredoval sem mu te mašne namene: za + Janez Blatnik, za + Avgust Dragar, za + Lado Dolinšek x 3, za ++ priporočene v molitev x 3, za + Amalijo Kovačič, za + Jožefa Rupnik, za + Alojzij Kastelic x 2, za + Ciril Smole. Hvala vsem za razumevanje in pomoč. Vesel pa bom, če se boste v ta namen ob priložnosti udeležili tudi sv. maše v domači župniji.

 

Srebrni jubilej župnijskega dneva

V nedeljo 22, junija se bomo zbrali k skupnemu praznovanju. Mnoge stvari nas povezujejo, ne samo materialne temveč tudi duhovne – povezanost med brati in sestrami, smo otroci skupnega nebeškega očeta, dobra volja in želja pomagati bližnjim, povezuje nas tudi misel na večno srečo.... Vse to so močni vzgibi za povezanost in sodelovanje in tudi za veselje in srečanje pri isti mizi, ob glasbi, ob kosilu. Vsaka skupnost, ki ima v sebi to moč je vitalna, je srečna, je delovna in se razvija.

Pripravili smo vam po svojih močeh – prijeten dan. Najprej želimo, da bi bil to dan povezovanja in spoznavanja ob glasbi domačih muzikantov, ki jim pravijo Gavnarji, ob zabavni skupini iz Ribnice – Mlejku, pa tudi vas vabimo k tekmovanju za nagrade – zelo različne in lepe, tudi na vsakoletni srečelov nismo pozabili. Pri tem pa vas prosimo tudi za pomoč, da nam pomagate z svojimi izdelki, predmeti, kuponi...Želja nas pa je, da bi te stvari čimprej zbrali, da jim damo tudi številke. Nikakor pa ne bomo pozabili na mlade in nlajše – igrala, sladoled in celo živi kozlički bodo pripeljani. Kar nekaj nevsakdanjih stvari. Pridružite se nam ob srečanju in praznovanju!! Prosimo še za primerno vreme.

 

Veroučenci

Kar nekaj je še vas, ki niste dvignili ne slik od birme in ne svojega spričevala za leto 2013/14. Kmet rad pobere sadove, ki mu jih je polje dalo.

 

Romanje bolnikov na Brezje 21.6.

Tudi letos bo na Brezjah srečanje starejših in bolnih bratov in sester. Vodil ga bo koperski škof Jurij Bizjak. Mnogim to srečanje prinaša novih moči in vere v zaupanju v božjo pomoč. Božja mati Marija Pomagaj , že samo ime govori kaj je njeno delo, da pomaga v težavah, bolezni, rasti...ni bilo še slišati, da bi Marija koga zapustila. Dobra mati Marija nas vabi.

 

Misterij – Slehernik

V župniji Velesovo so na stopnišče postavili igro na prostem Slahernik z močnim sporočilo. Predstave bodo 21.22. 28. In 29 junij ob 21 uri. Kulturno društvo »Pod lipo« vabi na ogled bogatega Slehernika, ki se ubada z vsakdanjimi ničevostmi. Zelo priporočam.

 

Skupna molitev in post za domovino

Letos že četrtič prosimo za molitev in post za našo domovino. Devetdnevnica bo potekala od 16. junija. Zečela se bo v Mariboru do 24. junija, ko bo zaključek z slovesno mašo v ljubljanski stolnici za domovino. Molili bomo po župnijah, samostanih in raznih skupnostih. Tema – Domovina, mati ki povezuje. Zaupajmo Bogu, da nas bo vodil in blagoslavljal. Tudi pri nas bomo v ta namen molili čez teden, v noči adoracije, darovali bomo tudi sv. mašo. Vabljeni.

 

Godovi in mašni nameni 16.6. – 22.6. 2014

pon  Beno .............za + Alojzij Valentinčič, ob 20 uri

tor.   Rajner............za + Slavko Vidrih, obl. ob 20 uri

sr.     Gregor...........za + Vida Pevec, ob 7.3o zj.

čet.   Sv. R.T..........ob 9 uri za žive in mrtve farane

                               ob 19 uri za + Franc Hribar

pet.   Ada...............za + Antonija Kastelic, obl.ob 20h

sob.  Alojzij..........za + Jožeta , brata Joškota Štefančič, ob20uri

ned.  12 ned. med ..ob 7 uri za žive in mrtve farane

                               ob 9 uri za + Anton Pirnat, obl.

 

Procesija – sodelavce prosim za pomoč – Bogu v čast!

Prijavite otroke za krst, ki bo 6.7. med drugo sv. mašo.