Zvestoba

Zvrst: 

 

 

ZVESTOBA

 

»Bodite dobri do svojih sinov, toda še posebej dobri do svojih hčera«, tako pravi star pregovor. Zakaj? Ker če ovdovite in postanete v starosti slabotni, bo vaša hčerka tista, ki bo storila vse v svoji moči, da prepriča moža, naj se preselita v vašo bližino, tako da vam bo lahko blizu in bo skrbela za vas. Takšna zvestoba je del ženinega duha.

Prepričana je v vašo zvestobo, ko…

 

- lepo govorite o njej pred drugimi;

- se vključujete v stvari, ki so ji pomembne;

- ji pomagate sprejeti odločitve, npr.. glede otrok;

- je ne popravljate pred otroki;

- ne gledate drugih žensk s poželenjem;

- sta ona in vajin zakon na prednostnem seznamu;

- nikoli ne kritizirate nje niti vajinih otrok pred drugimi:

- jo vključujete v družabna srečanja, medtem ko drugi pustijo svoje              

   žene doma

-         rečete otrokom: »Ne govorite tako s svojo mamo!«

-         jo pokličete in sporočite svoje načrte;

-         se držite obljub;

-         ob vsakem trenutku pozitivno govorite o njej in otrocih.

 

Žena vedno rada sliši, da njen mož vzklikne: »Samo ti si moja ljubezen.« /Vp 2,10 – prost prevod/.

Starši – birmanci – religioznost, vera

 

Mladostnik v času svojega odraščanja oblikuje svoj pogled na svet, na vse kar ga obdaja in prav tako tudi na vero in versko življenje. Mnogi pa v tem času glede vere obstanejo. Če pa ima v tem pogledu iz svoje družine dobro izkušnjo bo tudi na tej poti  naredil korak naprej, lahko govorimo o nadgradnji predhodnih izkušenj. Gotovo je molitveno in bogoslužno življenje birmancev in birmank v tem času zelo rutinsko, so pa veseli naših molitev in za molitev tudi prosijo, saj jih to večkrat razveseli in pomiri v njihovem življenju. Če molitev oblikujemo bolj pevsko in da niso preveč izpostavljeni tudi sami radi sodelujejo pri taki molitvi. To se pokaže tudi v župnijah, kjer za birmance večkrat skupno molijo ali pa so naprošeni bolni bratje in sestre, da se jih spomnijo v svojih molitvah in v pripravi na samo birmo.

Z vidika vere so birmanci zelo različni: nekaterim je vera tuja, ker je ne poznajo in se za to tudi nič ne potrudijo, živijo ob starših, ki je ne čutijo, ne doživljajo, ne živijo, ne prakticirajo. So mnoge druge stvari veliko bolj pomembne.

So pa tudi mladi, ki so veliko bolj zainteresirani, poglobljeni, udeleženi, sodelujejo pri verouku, ki sprejemajo globlje izzive duhovnega življenja in sodelovanja z drugimi mladimi. Vključujejo se tudi v versko življenje župnije, sodelujejo v zborih, skupinah, zvezah…

Nekateri vendar le zmorejo preskok iz otroške v osebno mladostniško vero. Mladi ne gradijo več svoje vere na velikih verskih osebnostih, ne več na avtoritetah temveč posebej na svoji individualnosti, ki je danes zelo poudarjena v vsakdanjem življenju. Mlad človek se mora uveljaviti, dokazati in biti v »središču« pozornosti

Najprej želi to mlad človek doseči v krogu svoje družine, zato prihaja do večjih napetosti in spora najprej z brati in sestrami in nato tudi z samimi starši. Želi se izmakniti družinskemu nadzoru, da si tako pribori »večjo« svobodo. Danes ne more več nekdo reči, da »tako mora biti« in bodo mladi to sprejeli za resnico, ampak hočejo vse to preveriti, »priti do konca«. To je včasih za mlade zelo zahtevno pa tudi za starše. To je pot življenja. Odnos je tisto kar privlači. Ker so mladi v množici odnosov, zahtevajo tudi od tega, ki jim hoče dati vsebino, najprej odnos.  /se nadaljuje/.

 

Poročila se bova – knjiga

Te dni je izšla knjiga z naslovom Poročila se bova, ki prinaša ne samo veliko napotkov, kako obhajati poročno slavje temveč kako se dlje časa pripravljati na poroko in na življenje po poroki – za srečno življenje. Odgovore bosta dobila na vprašanje. Zakaj se morava na poroko pripravljati dovolj zgodaj, kaj bo drugače, če se poročiva cerkveno, dobri razlogi za poroko, kakšna sreča, da sva si različna, zakaj naj bi se zaročila, razvezana sem…

Te knjige ne priporočam samo tistim, ki hočete skleniti zakon, temveč v vsaki družini naj bi bila po ena, da jo marsikdo lahko vzame v roke. To ni roman, to ni povest temveč je knjiga, ki se bere po delih in se posameznik pogovarja in razmišlja o prebranem. Vsem toplo priporočam!!! Cena je 12,90€.

 

Cena učbenikov /2016/17/

Vsem otrokom smo oskrbeli učbenike, delovne zvezke in liturgične zvezke. Mnogi starši ste že povpraševali po ceni. Nekateri ste tudi sprejeli knjige po bratih in sestrah. Ob tem bi zelo priporočil tudi da imajo nižji razred revijo Mavrico, višji pa Najst ali pa Ognjišče. Tudi na verskem področju morajo mladi gledati nekoliko dlje, ne samo na tisto kar zraste na domačem zeljniku. Vse to poživlja tudi njihovo versko življenje. Biti kristjan pomeni, da je vpet v vsakdanje življenje kraja in sveta. Cena liturgičnega zvezka je 2.5o€. Višji razredi ne plačajo liturgičnih zvezkov. Za knjige bo zapisna cena prihodnjič.

 

Deški zbor SCHELLENBURG

Avdicija za nove pevce bo 20 in 27.9. med 16.oo in 17.3o v dvorani uršulinskega samostana v Ljubljani – Plečnikov trg 1a. Ta zbor združuje samo fante med 6 in 18 letom, ki želijo vstopiti v svet zborovskega petja. S svojim petjem bogatijo liturgijo in sodelujejo na koncertih. Vaje so vsak torek od 16.oo – 17.45.  Mladi vabljeni.

 

Predstavniki mladinskih  skupin

Vabim te, da se udeležiš srečanja, ki bo v sredo 21.9. v župnišču v Grosupljem. Dogovorili bi se za skupne projekte v naši dekaniji. Svojo udeležbo potrdi na akrasovc@gmail.com ali na tel. 040/475-436

Pošljemo svojega predstavnika na srečanje.

 

Vaši darovi bodo prihodnjo nedeljo namenjeni za semenišče v Ljubljani. Hvala.

 

Čiščenje učilnic v letu 2016/17

V tem času so fantje in dekleta že dovolj stari, da tudi odgovorno lahko prevzamejo čiščenje učilnic. Gotovo so tudi doma na to delo pripravljeni. Pri tem čiščenju pospravijo vse tri učilnice, hodnika in WC. To delo lahko opravijo v petek ali v soboto. Za sodelovanje so se dogovorili: Neža Hrovat in Bedenčič Neža, Ema Keršmanc in Tajda Kramar, Evak Keršmanc – Tjaša Jeras, Tjaša Novak in Monika Tomažič, Maruša Mlakar in  Maša Finc, Luka Rebolj in Manca Špolar. Pričakujemo dobro sodelovanje.

 

Delo ŽPS v letu 2016/17

Govorili bomo o družini. Prav družina naj bi bila po božjem načrtu simfonija ljubezni. Zato naj bi prinašala radost  in veselje zakoncem, staršem in otrokom.

Župnijski pastoralni svet, naj bi se prvi temeljiteje seznanili z vsebino papeževe spodbude in sprejeli sklepe, ki so aktualni glede priprave in vz6goje mladine na zakon, kako pomagati preizkušanim in razpadlim zakonom. Spodbuda pušča mnoga odprta vprašanja. Vsi smo odgovorni za dobre sadove.

 

Godovi in mašni nameni 19.9. – 25.9. 2016

pon. Januarij………za + Mlakar Danijela, ob 19 uri

tor.   Andrej……….za + Janez Skubic, Gum. ob 19 uri

sr.     Matej………...za + Jožefa in Gabrijela Krnelj, v domu

                                 za ++ starše in brata Štajner, ob 19 uri

čet.   Mavricij………za + Ivan Škufca, obl. ob 19 uri

pet.   Pij…………….za + Jože Lipovšek, 30 dan, ob 19 uri

sob.   Anton…………za + Karel, Ivana Skubic, ob 19 uri

ned.  26 ned……….. ob 8 uri za žive in mrtve farane

                                   ob 10 uri za + Jože Hrovat, obl.

Seja ŽPS bo v četrtek ob 20 uri v pevski sobi. Vsi člani lepo vabljeni. Tema – Lepota zakonske ljubezni.